1. Autenticitatea candidatului:
Cu totii purtam masti cotidiene, iar la interviul de selectie se suprapun cel putin 5 astfel de accesorii. Suntem mai calmi decat de obicei, mai serviabili, mai timizi, mai indrazneti, mai altfel.
Care este insa adevarul din spatele mastilor? Isi va pastra respectiva persoana comportamentul, valorile, trasaturile de personalitate si atuurile profesionale dupa angajare? Doar daca ne putem raspunde afirmativ la aceste intrebari, putem sti ca am angajat o persoana autentica.
2. Pozitivitatea:
Angajatii pozitivi sunt mai eficienti si mai placuti decat cei negativi. Isi asuma mai usor noi responsabilitati, consuma putin timp plangandu-se de greutati, genereaza in jurul lor o atmosfera de consens, ii motiveaza pe cei din jur.
Unde mai pui ca sunt si usor de identificat in cadrul interviului de selectie!
3. Motivatia corecta:
Fara sa intru in discutii savante despre motivatie, enumar doar doua tipologii de candidati cu motivatie incorecta: cel motivat de statut, care are nevoie de functie si toate cele care o indica pentru a se mobiliza profesional si candidatul motivat financiar, adica cel care are nevoie de bani (fie ca vorbim de subzistenta, fie de sume exorbitante) pentru a-si gasi interesul profesional.
Motivul pentru care acestia nu reusesc sa performeze, este acela ca vor pune intotdeauna statutul sau confortul financiar inaintea modului de a le obtine. Cu alte cuvinte, vor avea intotdeauna statutul sau banii doriti, dar nu si performante profesionale pe masura.
Motivatia corecta este generata de un mecanism invers: muncesc mult si cu placere pentru a obtine statut sau bani.
Despre cum identificam cele trei calitati, discutam cu alta ocazie.