Ce mai face IT-ul autohton?

Ce mai face IT-ul autohton?

Presa isi pastreaza discursul optimist cu privire la industria IT din Romania, iar paginile dedicate carierei noteaza aceleasi cresteri ale intentiei de angajare in industria IT si ale salariilor. Pare ca norisorul roz pe care plutesc de zeci de ani programatorii, analistii de sistem, managerii de proiecte si restul angajatilor creste pe zi ce trece si devine mai pufos.

Ceea ce nu este total neadevarat. Cine stie a citi printre randuri, isi da seama totusi ca orice norisor vine si trece. Industria IT autohtona si-a pierdut o parte din luciul initial. Numeroasele lovituri de imagine venite in urma si mai numeroaselor (si adesea paguboaselor) contracte cu institutii ale statului, nu au cum sa fie de bun augur.

Mari corporatii venite din afara par si ele a fi implicate, mai mult sau mai putin, in afaceri dubioase cu statul roman, iar DNA-ul pare din ce in ce mai interesat de soarta unor proiecte de anvergura.

Au avut loc numeroase cumparari si fuziuni de firme si asta inseamna disponibilizari. Deja pe anumite segmente profesionale (implementarea de solutii de business, de exemplu) piata devine saturata de specialisti.

Singura zona in care IT-ul creste sanatos este cea de outsourcing, facuta insa corporatist, nu antreprenorial ca la inceputul anilor 2000. In plus, suntem inca ieftini si buni fata de restul europenilor, asa ca vor continua relocari ale unor mari departamente de suport in tara noastra.

Situatia firmelor din IT este pictata asadar in culori diverse: foarte neagra pentru cei aflati cu piciorul in groapa, gri neutru pentru cei care se zbat in continuare sa supravietuiasca, ceva pastel pentru firmele pornite din pasiune, care au reusit sa inoveze sau sa optimizeze ceva pe segmentul lor de piata si roz puternic (ca tot e vremea magenta) pentru corporatii care au influenta mare, stabilitate financiara si PR bun, asa ca nu isi pierd echilibrul prea usor.

Situatia angajatilor din IT este pictata in culori mai putin contrastante: atat timp cat tin pasul cu noile tehnologii, se pot adapta usor si au cerinte rezonabile, isi vor gasi intotdeauna un loc de munca.

Oricum, vremea cresterilor salariale speculative si a fluctuatiei de personal artificiale a apus de mult. Atat angajatorii, cat si angajatii din IT incep sa se gandeasca la bani in mod parcimonios si corelat cu performante profesionale. Ceea ce nu poate fi decat benefic.