Normalitatea autohtona

Normalitatea autohtona

La acel radio pe care il ascult dimineata in drumul spre serviciu a aparut o campanie interesanta care descrie viata intr-o tara normala. Intr-o tara normala nu se scuipa pe strada, doamnele nu-s hartuite pe strada, oamenii fac in fiecare zi dus.

Intradevar, Romania nu este o tara normala. In Romania pe stalpuri vezi reclame la gadgeturi care ajuta studentii la copiat, in Romania batranii cersesc bani ca sa-si poata cumpara medicamente si cu toate astea in Romania este tara cu cele mai multe mall-uri pe cap de locuitor. In Romania valoarea umana se masoara in caratele si gramele lantului de la gat si in caii putere ai masinii. In Romania banii multi se fac tot in moduri paradoxale.

Este o campanie interesanta. Insa nu cred ca oamenii care scuipa pe strada si uita sa foloseasca deodorantul asculta acest post de radio. Poate ca ar trebui extinsa si in alte medii pentru a avea efectul scontat. Astfel la birt, langa reclama la vodka de 1 leu butoiul, pe santiere langa panourile de propaganda a protectiei muncii, in Ratb si metrou si chiar la unii dealeri auto ar merge niste printuri: „intr-o tara normala oamenii care beau se culca, nu polemizeaza”, „intr-o tara normala cei care lucreaza la inaltime nu privesc in jos chiar daca pe acolo trec femei”, „intr-o tara normala barbatii stau in picioare in autobuz fie si pentru faptul ca nu poarta tocuri si poseta”.

Chiar asa, azi am sa pun un afis in liftul blocului in care locuiesc: „intr-o tara normala oamenii nu fumeaza aici”. Este doar inceputul!