Un exemplu notoriu care ilustreaza erori HR

Un exemplu notoriu care ilustreaza erori HR

Povesteam cu ceva timp in urma despre grave erori manageriale care pot determina sfarsitul unei companii.

Iata un exemplu care ilustreaza si mai bine, prin notorietatea lui, ce se poate intampla daca managementul HR este lipsit de viziune si de sens – insolventa Mic.ro. In acest articol, in care sunt analizate cauzele celebrului esec, sunt evidentiate erori frecvente in practica de personal autohtona:

1. Supradimensionarea numarului de angajati:

Am vorbit de multe ori despre aceasta tendinta nefireasca. Fiecare companie trebuie sa porneasca la drum cu o schema minima de personal, fara de care nu ar putea functiona. Aceasta este revizuita periodic, iar pe masura ce rezultatele economice si activitatea curenta o justifica, se poate lua decizia de crestere a numarului de angajati.

A fi parcimonios din acest punct de vedere este benefic pentru toata lumea: angajatii au o incarcatura optima, nu incearca sa-si umple singuri timpul de lucru cu activitati extra-profesionale, iar costurile sunt tinute sub control.

2. Bugete salariale uriase:

Mai ales in cazul pozitiilor de Top Management, salariul este un termen perimat. Oamenii importanti in sinergia firmelor nu se gandesc la fluturasul pe care il semneaza lunar. Marea parte a veniturilor trebuie sa vina din bonificatii raportate la obiectivele pe care le au de indeplinit. A plati neconditionat unui angajat 10 000 Eur lunar, intr-un start-up (pentru ca Mic.ro a murit in frageda pruncie), este mai mult decat necugetat.

3. Lipsa de preocupare pentru performantele angajatilor:

Ai decis totusi sa spargi piata si sa iei cei mai buni specialisti din domeniu, bugetand salarii de vis (aici vorbesc ipotetic pentru ca nu cunosc echipa manageriala de la Mic.ro). Ar trebui ca periodic sa stai cu ochii pe ei, sa analizezi rezultatele, sa modifici obiectivele, sa verifici gradul lor de indeplinire.

A lasa lucrurile sa se intample din punct de vedere HR nu duce la nimic bun. Angajatii au nevoie sa fie invatati, ghidati, evaluati ca sa poata performa. Management HR nu inseamna sa angajezi, sa dai salarii mari si sa astepti performante. Inseamna viziune, obiective, asteptari, analize, decizii.

Din pacate, oricat de elocvente ar fi exemplele, nimeni nu le ia in seama pana cand nu ajung experiente proprii. Asa ca oricat de rasunator ar fi falimentul Mic.ro, putini vor invata din el.