Un alt mit periculos: stigmatul de somer

Un alt mit periculos: stigmatul de somer

Jur ca nu-i inteleg pe confratii in ale HR-ului! Nu inteleg pentru ce tip de companii lucreaza, ce proiecte au sau ce interese ii mana in a deschide gura si spune chestii neadevarate prin dansa!

Vad ca mai nou a aparut conceptul de „stigmat de somer” si este dezbatut chiar de specialisti HR cu notorietate. Conceptul cu pricina poate fi redus la un indemn:  daca esti somer nu te mai obosi sa-ti cauti job, intrucat oricum nu te angajeaza nimeni! Toti angajatorii se intreaba cum de ai ajuns somer si in final te vor exclude tocmai pentru ca ai acest statut.

Fals, fals, fals! Companiile angajeaza someri in pozitii de low si middle management. Si as putea spune ca sunt cazuri in care angajeaza prioritar someri, intrucat sunt disponibili imediat si au asteptari salariale mai mici decat cei care detin inca un job. Ca sa nu mai vorbim despre motivatia lor de a se angaja si de energia depusa in acest sens, care de multe ori impresioneaza de-a dreptul. Intradevar sunt si someri care vor sa stea acasa cat timp au indemnizatia aferenta, dar ei se autoexclud din procesele de selectie cat ar zice „bani”.

Exceptie de la regula fac intradevar top managerii. Care odata ajunsi someri inseamna ca nu s-au descurcat prea bine in top managementul lor… Si pe care nici un angajator nu-i va dori la carma afacerii, decat daca intradevar i-a cunoscut in prealabil, i-a vazut performand, cunoaste dedesupturile afacerilor care i-a generat.

Cum statistic vorbind, categoria de mai sus este mai putin reprezentata in piata muncii decat prima, nu vad de ce am generaliza si lansa in piata muncii asa un mit demoralizant si pacatos.

Asadar dragi someri, nu va descurajati! Aveti niste avantaje si nu va temeti sa le folositi!