Am observat lipsa cronica de logica a multor demersuri, fie ele din domeniul HR, fie din alte domenii, fie autohtone, fie externe. Si cum lipsa de logica mi se pare cea mai pacatoasa, incerc aici sa o combat.
Cei care au o educatie legata de domeniul didactic stiu ca planificarea fiecarui demers educativ are trei etape principale: stabilirea obiectivelor, a modalitatilor de atingere a acestor obiective si feed-back-ul final. Aceleasi trei etape esentiale pot fi extrapolate la orice activitate umana.
Stabiliti asadar obiectivele sau scopul final. Obiectivele acestea trebuie sa fie masurabile, observabile si… UTILE! In plus trebuie sa fie flexibile, intrucat s-ar putea sa nu fie chiar realiste initial. La urma urmelor aceste obiective pot fi denumite mai putin pompos rezultatele pe care le asteptam (rezultate previzionate).
Stabiliti apoi caile si metodele prin care le puteti atinge. Nu o sa va vina sa credeti dar nu orice obiectiv poate fi atins prin orice mijloc. Altfel toti am fi fericiti si impliniti profesional si profesional! Nu-i treaba simpla, dar macar ganditi-va la trecut, la rezultatele pe care le-ati obtinut si metodele folosite, la experienta altora, la teoriile sau cartile citite si stabiliti niste modalitati oricat de empirice de actiune.
In functie de rezultatele obtinute in etape intermediare si de metodele stabilite initial, fiti flexibili si abordati alte metode, mijloace, cai. Adicatelea feed-back-ul sa determine un reglaj, o optimizare, o imbunatatire.
Sa recapitulam: Obiective (rezultate previzionate) -> Meode/ mijloace -> Rezultate obtinute -> Feed-back si de la capat Obiective -> Metode etc.