Recrutarea in IT vs cariera in IT

Recrutarea in IT vs cariera in IT

In plina criza a a locurilor de munca, IT-stii au in continuare optiuni de cariera si isi pot schimba cu usurinta jobul.

Este o realitate care nu pare a se transforma: angajatorii au dificultati in a gasi personal specializat. Eforturile financiare si de timp pe care le aloca recrutarii IT raman disproportionate. Compromisurile facute atunci cand angajeaza dor la fel de mult .

Pe de alta parte, pentru candidati pare simplu – ii asteapta o cariera fara piedici, vizibila si profitabila.

Exista totusi o serie de semnale la care acestia nu sunt receptivi si care ar putea sa le aduca probleme, intr-un viitor nu foarte indepartat.

1. Salariile stagneaza. Nu este un fapt gandit strategic de companii, ci o consecinta directa a situatiei economice. Puterea financiara a clientilor scade, la fel si preturile. In acest context, salariile nu au cum sa urmeze dinamica furioasa a trecutului.

A te raporta la venitul salarial ca la ceva ce creste constant si sigur, este periculos. A cauta noi joburi in vederea sporirii bugetului familiei este nerealist. Vine momentul in care vedetele statelor de plata invata sa intre in pluton.

2. Dezvoltarea profesionala a specialistilor din IT suporta si ea un declin. Obisnuiti sa invete „vazand si facand”, sa fie autodidacti, sa rezolve lucrurile sub presiunea momentului, multi dintre acestia au ignorat educatia formala si continua.

Daca privim situatia limitandu-ne strict la granitele Romaniei, n-ar fi o tragedie. Suntem tara lui „las-o ca merge asa!” si n-am intrat inca in faliment. Inseamna ca acest principiu functioneaza. Insa proiectele devin internationale, globale. Se cer metodologii, proceduri, garantia specializarii oferite de o educatie temeinica.

Si mai ales, se cere posibilitatea de a respecta disciplina unui proiect, pasii asumati, statutul fiecarui membru al echipei, adica acele abilitati cu care putini angajati au devenit cu adevarat confortabili.

3. Demografic vorbind, exista un volum mare de profesionisti care se situeaza in jurul varstei de 35-45 de ani si care au nevoie, natural, sa schimbe ceva in cariera lor. Si toti vor sa-si asume pozitii manageriale. Tinand cont de faptul ca pozitiile manageriale reprezinta minoritati in structurile departamentelor/ companiilor IT vorbim, deja, despre o inflatie de potentiali sefi.

A nu lua in calcul alte optiuni de schimbare a traseului profesional (alte zone tehnice, alte zone de business – consultanta, vanzari), poate insemna un pas gresit in cariera.

4. Orice meserie, oricat de cautata ar fi la un moment dat, va suporta in timp modificari dramatice privind cererea. Desi tot ceea ce inseamna IT va avea o pondere din ce in ce mai mare in viata noastra, este posibil ca, in curand, nevoia de personal IT sa se schimbe dramatic.

Nu cantitativ, cu siguranta peste 10 ani numarul angajatilor care programeaza, administreaza servere sau gandesc aplicatii va fi incomparabil mai mare! Dar este posibil ca tipologia profesionala cautata sa se modifice atat de mult, incat multi dintre cei prezenti acum pe piata muncii sa nu se poata adapta.

A ramane in zona de confort, a gandi jobul ca pe ceva sigur, caldut, platit bine, a accepta schimbari doar pentru o pozitie manageriala sau pentru mai multi bani in plus la salariu, inseamna calea cea mai usoara. Prea usoara…

Nici un parcurs profesional nu este fara de criza. Si cele mai periculoase sunt cele instalate in decadele ei avansate, in cazul celor care activeaza in domeniul IT, fiind si cele mai probabile.

Mirajul pietei muncii atat de favorabila, confortabila, previzibila ascunde capcane. Poate ca recrutarea in IT nu va fi niciodata usoara, dar cu siguranta si cariera in IT isi va arata propriile obstacole.