Recrutare si selectie: Regina Angliei vs Administratia Prezidentiala autohtona

Recrutare si selectie: Regina Angliei vs Administratia Prezidentiala autohtona

Zilele trecute presa internationala a facut mare publicitate unui anunt de angajare oarecum inedit: cel prin care Regina Angliei isi cauta Sofer. Gasiti anuntul aici, iar pentru posteritate (va expira in curand) ramane mai jos:

Chauffeur

Ineditul vine tocmai din normalitatea procesului: un anunt decent, publicat online, un mesaj logic si transparent. Stim pachetul salarial, programul de lucru, accentul este pus pe job si nu pe proces, asa cum este modern si civilizat.

In contrapartida, sa vedem cum arata un anunt de angajare al Administratiei Prezidentiale din Romania. Am gasit unul din 2007 pe cand se cauta Director pentru Muzeul Cotroceni, dar va garantez ca nu s-a schimbat nimic de atunci.

Iata (mai jos) anuntul cu pricina, este prea lung si prea plictisitor sa pot prelua ceva. Finalul este apoteotic: scrieti dumneavoastra o cerere de inscriere la concurs! Pentru ca a te angaja in aparatul de stat de pe la noi inseamna dosar (in format fizic), cerere semnata, plic sigilat si alte astfel de anacronisme:

Anunt _concurs

Prea multe pagini si detalii, limbaj de lemn, o procedura alambicata, bibliografie, pasaje din lege. Asa sunt alesi in majoritatea lor angajatii statului, indiferent de nivelul lor profesional sau ierarhic: prin concurs. Pare a fi o politica buna, daca persista de atata vreme. In teorie, orice om care stie sa scrie o cerere, are dosar cu sina si plic sigilat merita o sansa. In practica insa, multe din aceste concursuri sunt mai mult decat contestabile.

Veti spune ca nu ne putem compara selectia unui Director de Muzeu cu cea a unui Sofer. Este corect, un Director trebuie sa aiba viziune, know-how asa ca va fi ales dupa un proces mai laborios si atent desfasurat. Desi, daca stam bine si ne gandim, Directorul Muzeului Cotroceni mai poate da gres, pe cand Soferul Reginei nu are acest privilegiu…

Ca sa ducem comparatia la final, avem asadar si noi sloganul nostru: Long Live the Bureaucracy! Genereaza performante pe o scara care porneste de la insuficient si se termina la aproape bunicele, ascunde adevaratii vinovati in caz de greseli grave si lasa loc suficient coruptiei.