Practica (de personal) ne omoara

Practica (de personal) ne omoara

Citesc astazi in Wall-Street.ro despre sanctiunile disciplinare care se pot da angajatilor, mai exact despre sanctiunea avertismentului scris.

Pentru cei care nu stiu, avertismentul scris este un soi de… critica pe hartie. Adica o atentionare disciplinara care nu aduce cu sine alte penalitati. In momentul in care citesti articolul, ai deja senzatia ca e mai usor sa tocmesti un ucigas platit.

Nu este vina autorului. Ci pur si simplu legislatia muncii este alambicata, abramburita si facuta de oameni care se plictisesc la locul de munca. In practica manageriala, daca ai de facut un avertisment il faci pe loc, imediat, nu trimiti mai intai instiintare ca ai de facut unul. Ar fi neproductiv, aberant, impotriva oricarei reguli de bun simt.

In practica pe care vrea legiuitorul, lucrurile stau altfel:

„In aceste conditii, in cazul in care, ca urmare a sesizarii primite cu privire la o fapta savarsita de un salariat, angajatorul apreciaza ca nu e nevoie de aplicarea unei sanctiuni mai drastice decat avertismentul scris, acesta ar trebui sa aplice sanctiunea disciplinara a avertismentului scris in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care a luat cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare (printr-un referat intern, o nota sau un raport inregistrat in registrul intern al angajatorului).”

Asadar, mai intai seful face un referat prin care aduce la cunostinta abaterea, apoi, in termen de 30 de zile angajatului i se da avertismentul scris. Intre timp au uitat toti ce problema au avut, dar asta este mai putin important.

Vestea buna este ca pentru avertisment scris nu este nevoie de o cercetare disciplinara in prealabil. O favoare extraordinara adusa angajatorilor, care altfel ar fi trebuit sa faca si o comisie de examinare inainte de a scrie un banal document.

Daca aveti taria, cititi tot articolul. Apoi ganditi-va care parte din afacerea dumneavoastra poate fi automatizata, pentru ca practica de personal in ceea ce-i priveste pe angajati a devenit infinit mai complicata decat robotica.