Politica, strategia si procedurile HR

Politica, strategia si procedurile HR

Auzim des aceste concepte. Sunt ele clare pentru toata lumea? Iata pe scurt definitia lor:

Politica HR reprezinta ansamblul de scopuri si obiective pe care si le propune compania din punctul de vedere al managementului resurselor umane si care influenteaza toate aspectele acestuia. Politica HR deriva in mod natural din viziunea, valorile, scopurile si obiectivele generale ale companiei. De exemplu, daca avem de-a face cu o companie low-cost, politica HR inseamna sa iti propui costuri scazute cu personalul, cu recrutarea, marsand mult pe procedurizarea si etapizarea foarte clara a activitatii (oamenii platiti prost nu au cum sa fie creativi, vizionari,  productivi prin ei insisi). De aici deriva numeroase alte aspecte, adica strategii.

Strategia HR reprezinta asadar ansamblul actiunilor care trebuie realizate in scopul atingerii scopurilor si obiectivelor setate mai sus. Luand exemplul de mai sus, strategia poate fi aceea de a externaliza recrutarea si selectia catre un partener strategic care iti ofera preturi corecte, de a pune la punct un plan de instruire intern foarte scurt, eficient si eficient din punct de vedere costuri, de a avea proceduri si fluxuri in care backup-ul de personal sa fie usor de realizat.

Procedurile HR reprezinta totalitatea activitatilor concrete si detaliate desfasurate in cadrul unui departament de resurse umane, in vederea urmaririi strategiei si a atingerii scopurilor, obiectivelor propuse. Putem avea, de exemplu, procedura de recrutare si selectie, care include un flux de activitati precum: promovarea in interiorul companiei a ofertelor de job, promovarea in exterior, in cazul in care prima etapa nu a dat rezultate si colaborarea cu agentii de recrutare. Apoi vine selectia: un prim interviu la HR, un test profesional, un al doilea interviu cu seful de departament si un test cu detectorul de minciuni (aici glumesc!)

Evident ca exemplele date de mine sunt simpliste. Important este insa de inteles ca orice departament HR trebuie sa aiba o viziune, o politica de urmat, din care izvoraste gandirea strategica, la randul ei aceasta dand nastere procedurilor concrete de urmat.

Asadar logica pare a fi: politica HR -> strategie HR -> proceduri HR. Imi permit acum sa va sugerez un exercitiu si sa incercati sa le puneti pe o foaie, fara prea multe detalii, doar ideile lor principale. Pueti la o adica sa folositi si formularul de comentarii de mai jos 🙂