Avem piata muncii pe care o meritam

Avem piata muncii pe care o meritam

Vorbim de multa vreme despre valoarea scazuta a candidatilor din piata muncii. A venit criza si, surprinzator pentru unii, dar firesc pentru cei rationali, lucrurile au ramas la fel. Ba mai mult, pe termen lung, vor degenera, intrucat prezenta lipsa de interes pentru capitalul uman isi va spune cuvantul.

Avem asadar candidati slab pregatiti. Cauzele au tot fost discutate pe aici: calitatea slaba a actului educativ din scoala, mai nou si din familie, influenta sociala nefasta (ni se tot baga pe gat modele false de reusita profesionala si sociala) si, da, lipsa de interes a companiilor angajatoare pentru dezvoltarea capitalului uman.

Avem asadar companii nepregatite sau fara vointa in fata acestei provocari. Intrucat nu s-au prea inghesuit sa investeasca in programe de pregatire a angajatilor, in ciuda legislatiei care prevede instruirea angajatilor cu titlu de obligativitate. Si nu ma refer neaparat la programe externe, care probabil ca ar fi costat mult si nu ar fi fost foarte adaptate, ci macar la programe interne, de transfer de know-how, de management al timpului, carierei, bugetelor, etc.

Este simplu sa arunci responsabilitatea in carca altora. Mai ales ca a devenit un soi de sport national. Dar tu, HR Manager, Top Manager sau Fondator de companie, ce ai facut pentru piata muncii? Ce i-ai dat in schimb pentru angajatii primiti? I-ai stors ca pe o lamaie si-i arunci inapoi lipsiti de orice valoare sau i-ai crescut cu grija si iti e greu sa te desparti de ei?

Intreb pentru ca am constatat de-a lungul timpului ca angajatii anumitor companii, din nefericire pentru ei, devin indezirabili pentru alti angajatori tocmai pentru ca au fost secatuiti, uzati moral si profesional. Nu vorbesc despre culpa individuala ci de intregi grupuri de angajati obisnuiti sa faca rabat la calitate, haituiti sa munceasca mai mult decat e normal si legal, obositi psihic si fizic. Am constatat ca putine companii au responsabilitatea de a-si dezvolta capitalul uman. Intrucat este mai simplu sa-l iei gata dezvoltat de altii… Am constatat ca putine companii ofera sanse reale si egale de promovare, astfel incat indiferent daca esti muncitor necalificat sau sef de departament, sa poti accede la o pozitie profesionala superioara.

Avem asadar piata muncii pe care o meritam. Traim intr-un cerc vicios, in care vina se rostogoleste de la unul la altul, fara ca cineva sa realizeze ca nu stabilirea vinovatului va rezolva ceva. Ci simpla trezire si mobilizare a fiecaruia dintre noi.