O boala ignorata de medicina muncii – Depresia

O boala ignorata de medicina muncii – Depresia

N-am sa intru in aprecieri teoretice privitoare la depresie, intrucat nu este de competenta mea. Imi permit insa, pe baza experientei de pana acum sa atrag atentia asupra faptului ca aceasta tulburare este din ce in ce mai frecventa si mai costisitoare, atat pentru companii cat si pentru sistemul sanitar.

Depresia afectecteaza, in functie de gravitatea ei, intr-o masura mai mare sau mai mica performantele angajatilor. Incapacitatea de concentrare, stima de sine redusa, sentimentul neputintei, anxietatea nu prea merg mana in mana cu realizarile profesionale sau macar cu indeplinirea sarcinilor de serviciu la un nivel optim. Depresia genereaza absenteism, prin asocierea ei cu numeroase simtome functionale (migrene, reactii alergice, diverse alte simtomatologii) si, ceea ce este mai grav, este contagioasa, motiv pentru care i se mai spune si gripa bolilor psihice. Nu poti sta langa un depresiv fara sa imprumuti din starea sa, din postura sa curbata si incruntata si din gandurile lui negative.

Costurile sistemului sanitar sunt si ele uriase. Incapacitatea medicilor de familie sau de alte specialitati decat psihologia/ psihiatria/ neurologia de a diagnostica in mod corect aceasta afectiune, duce la diagnostice vagi si evazive, care intorc pacientul la cabinetul medical intr-un ritual inutil si costisitor.

Depresia este considerata a fi maladia secolului. Se estimeaza ca una din cinci persoane va experimenta la un moment dat un episod depresiv, multe avand chiar episoade suicidare. Cu toate acestea, se pare ca nici social si nici personal  nu suntem pregatiti sa facem fata acestei epidemii. Inca ni se mai pare vizita la psiholog un demers asumabil doar de catre nebuni, inca nu constientizam ca negarea duce la agravare.

Eu as propune ca atat medicii de familie cat si cei care isi asuma programe de medicina muncii sa ia in calcul aceasta maladie si sa incerce sa o diagnosticheze precoce. Exista metode simple si la indemana de investigare a depresiei putand fi asfel prevenite numeroase alte afectiuni sau consecinte asociate.

Pana una alta, in cazul in care experimentati de ceva timp sentimente de tristete accentuata, sentimentul inutilitatii si lipsa placerii in activitati care in mod obisnuit vi se pareau agreabile, puteti face o autoevaluare a tendintei depresive aici. In cazul in care prezentati mai mult de cinci simtome, nu ezitati sa va prezentati la medic. Este cel mai bine pentru calitatea vietii voastre personale si profesionale!