cultura organizationala dezvoltare personala Dezvoltarea carierei Evaluarea performantelor Management managementul performantei Recrutare si selectie
In ciuda unui sistem de invatamant tot mai subred si al unui dezinteres generalizat fata de educatie, Romania nu duce lipsa de talente. Exista in continuare oameni inteligenti, care investesc timp, bani si energie in dezvoltarea lor personala si profesionala, exista in continuare copii supradotati care au sansa de a deveni specialisti remarcabili, exista actuali si viitori doctori, profesori, ingineri, programatori de geniu.
Dar talentele sunt exceptii, prin natura lor. Asadar, chiar daca avem suficiente talente raportat la numarul de locuitori, nu vor fi niciodata de ajuns. In plus, acestea au nevoie de sisteme functionale in care sa-si manifeste potentialul lor urias, si cred ca aceasta este cea mai mare lipsa a societatii actuale.
Indiferent de tipul sau marimea unei organizatii, daca este din sistemul public sau privat, pare ca noua romanilor ne este imposibil sa alcatuim structuri simple, functionale, transparente, in care talentele sa poata straluci, iar oamenii obisnuiti sa poata sa performa in mod eficient. Ne lipseste viziunea, ne complicam tocmai pentru a o suplini, cream proceduri duios de inutile si birocratii extrem de statornice.
Nu reusim cu putin sa facem mult, nici in termeni de resurse materiale, nici umane, nici financiare, nu reusim sa scapam periodic de balast, sa ne reinventam, sa copiem destept si adaptat structurile altora, sa surprindem prin modestie.
Pana la urma managementul talentului intr-o organizatie, de aici porneste: de la a crea un sistem care sa aiba capacitatea de a atrage candidatii valorosi. Iar aceasta inseamna un mediu in care ei simt ca pot fi de folos, ca-si pot valoriza abilitatile si potentialul.
Poate ca aceasta ar trebui sa fie unul dintre obiectivele majore din anul care vine: simplificarea, eficientizarea, debirocratizarea organizationala. Crearea unui mediu nou, care sa atraga si sporeasca talentul. Si abia apoi debutul unor procese de recrutare si selectie a noilor angajati.
Sper intr-un 2013 plin de viziune si inspiratie manageriala. Altfel va fi mai greu decat anul care se incheie.
La multi ani!