Nimic nou

Nimic nou

A trecut o criza, vine alta, avem o legislatie a muncii un pic scuturata de praf, insa nu se vad mari modificari in comportamentul celor care isi cauta un loc de munca. Iata cele mai importante lucruri care au ramas neschimbate, desi poate ca era cazul sa se modifice:

1. Inflexibilitatea candidatilor cu privire la relocare. Prinderea de radacini poate dauna grav carierei. Uneori, oportunitatile sunt situate la 100 de Km fata de locuinta. Alteori la 1000. Si este pacat sa nu le urmezi. Includ aici asadar si inflexibilitatea fata de distanta mare dintre casa si birou. In caz ca nu este clar, aceasta va creste pe masura ce orasele se vor dezvolta! Este nerealist sa ne inchipuim ca jobul trebuie sa urmeze casa, pentru ca la un moment dat nici un job nu va mai fi disponibil in aria geografica a resedintei.

2. Calculul salariului dorit dupa formule proprii. Angajatorul gandeste in bugete proprii, nu in cate credite au angajatii sau cati copii urmeaza sa se nasca in firma. Piata muncii are si ea un cuvant greu de spus, acolo unde exista deficit de specialisti salariile cresc, acolo unde exista excedent, scad. O negociere va exista, dar niciodata un argument precum „mi-am luat masina mica” nu va fi decisiv.

3. Asteptari nerealiste privitoare la mediul de lucru si conditiile de angajare. Inca apar la interviuri tot soiul de solicitari interesante cu privire la amplasamentul biroului, aerului conditionat si numarul de trepte optim pe etaj din sediu. Sefii trebuie sa stie ceva psihanaliza, secretara sa faca o cafea excelenta si musai colegul de birou sa nu manace mici in pauza de masa. Sun exagerari, dar nu atat de mari pe cat va inchipuiti!

4. Asteptari nerealiste privitoare la data angajarii. „Ma angajez dupa ce ies din somaj – adica peste patru luni”, „Am vacanta trei saptamani, mai am doua luni sa termin un proiect, inca o vacanta de relaxare si abia apoi ma pot angaja” nu suna prea bine unui angajator care adesea nu are timp de asteptat. Mult mai corect este ca inainte de orice sa fie declarata imposibilitatea temporara de schimbare a jobului si eventual stabilit intervalul temporal in care pot incepe noi discutii.