Se tot discuta zilele acestea despre modificarea legislatiei muncii. Normal, cand statul este presat sa ia masuri contrare legii, pur si simplu schimba legea!
Primul lucru care socheaza este aceea ca multi dintre cei care vorbesc in presa despre legislatia muncii, nu o prea cunosc. Vorbesc despre vremuri de mult apuse sau despre prevederi care pur si simplu sunt incorecte. Semn ca stam bine in specialisti!
Al doilea lucru ciudat este invocarea flexibilizarii relatiilor angajat – angajator intr-un context ciudat, acela al disponibilizarilor. Adicatelea cum? Daca dam oamenii mai usor afara se cheama flexibilizare?
Ca sa nu ramaneti cu impresii false, citind presa sau urmarind jurnale de stiri precizez asadar:
– Contractul de Munca cu durata determinata este perfect legal si se practica deja pe scara larga de multa vreme. La fel de legala si practicata este si munca temporara, ba mai mult, exista si termenul de „agent de munca temporara”! Nu de alta, dar m-am cam panicat cand am auzit la stiri ca vor sa introduca de urgenta aceste prevederi in noua lege!
– A da afara un angajat, care a infaptuit erori profesionale sau abateri de comportament, nu necesita hotarare judecatoreasca definitiva care sa demonstreze culpa acestuia. Se poate face cercetare disciplinara in cadrul firmei si, cu ajutorul unei comisii special formata, respectand pasii legali, se poate decide desfacerea contractului de munca al respectivului angajat. Este perfect legal si, din nou, se practica de mult. Domnul patron care se plangea presei de asta ar trebui sa-si caute pe (alt)cineva la carma departamentului HR!
– Intradevar, obligativitatea negocierii contractelor colective de munca este stupida si se observa din greu acum, cand firmele o duc greu. Cum sa chemi angajatii la negocieri, cand tu ai de luat doar decizii negative? La ce i-ar ajuta pe cei din urma cand, legea este oricum de partea lor? Sa aprindem un chibrit langa canistra cu benzina sau cum?
Mie imi este frica de vremurile grele, intrucat sunt generatoare de abuzuri. Desi in mod clar este perfectibila, n-as schimba chiar acum legislatia muncii! Sau pur si simplu as face o diferentiere mai clara intre cele doua categorii de salariati: ai statului si ai altora. Oricum sunt doi poli opusi de management RU!