Mai mult de un deceniu de HR

Mai mult de un deceniu de HR

Intrucat mi-am inceput preocuparile in domeniul HR in jurul anului de gratie 2000, pot analiza clar si succint progresele pe care le-a suportat managementul resurselor umane acesta in tot acest timp:

Automatizarea. Desi putine companii si-au informatizat activitatea HR, exista acum solutii, exista optiuni, exista dorinta si uneori si bugetele necesare implementarii de solutii software. Iar daca luam strict zona de salarizare si administrare de personal, putem considera ca facem fata unui adevarat boom, intrucat este deja o minoritate a celor care nu detin o astfel de solutie informatica. Sa mai spun ca intr-un final glorios Carnetele de Munca au devenit istorie?

O multitudine de surse de informare, unele deja validate, altele care isi cauta inca doza de credibilitate. Cert este ca daca acum 10-12 ani numarai pe degetele de la o mana cursurile de instruire sau manualele de resurse umane, acum lucrurile stau mult mai bine.

Departamentele de RU/ HR au capatat un statut important in sinergia organizatiilor, trecand de la zona pur administrativa la cea de suport in procesele de business. Chiar daca cei care conduc procesele HR nu au loc inca la masa bogatilor decat rar, iar salariile sunt inca mult mai mici decat ale colegilor din aceeasi linie ierarhica, lucrurile au evoluat mult in prezent.

Companiile au invatat ce sa ceara si cum sa evalueze functia de HR pe care si-o asuma. Adica au invatat ce inseamna management HR, chiar daca nu aplica intotdeauna. Este un nivel clar superior fata de anii 1990 – 2000 in care oamenii de RU erau ignorati tocmai pentru ca era greu de setat o suita de asteptari in ceea ce ii priveste.

Ce a ramas in urma?

Functia HR ramane una bazata pe punitiv si administrativ. Managementul talentului nu exista, contractul psihologic dintre angajat si angajator este un concept absurd, „din carti”, iar managementul performantei este asignat strict evaluarilor de personal. Ideea de brand de angajator starneste zambete ironice, iar documentele de personal arata exact ca cele din secolul trecut.

Recrutarea ramane o loterie, pentru ca nimeni nu considera necesar sa o bugeteze corespunzator, iar departamentele HR raman adeseori niste portavoce triste a unui management de personal lipsit de viziune si de fler.

Exista insa progrese uriase. Si daca se pastreaza interesul fata de oameni si ceea ce pot ei genera intr-o afacere, peste alti zece ani aceste decalaje se vor pierde cu siguranta.