Inconstanta manageriala

Inconstanta manageriala

De-a lungul timpului am observat un comportament managerial ingrijorator: inconstanta perceptiei asupra modului in care performeaza angajatii din subordine.

Parerile unui sef despre un subordonat ajung sa varieze atat de mult, incat ajungi sa te intrebi care dintre ei frizeaza patologicul. Azi angajatul in cauza este minunat, maine de-a dreptul tembel, poimane are o scuza, raspoimaine trebuie dat afara. In urmatoarea zi, i s-ar ridica o statuie, dar nu este suficient material pentru una proportionala cu meritele celui in cauza.

Ceea ce genereaza astfel de halucinatii este lipsa totala a reperelor. La job, conteaza cateva aspecte: motivatia, comportamentul fata de ceilalti, adeziunea fata de companie, rezultatele obtinute fata de cele previzionate, costurile cu care s-au obtinut rezultatele, adaptabilitatea si altele asemenea. Nu conteaza ca cineva se cearta cu vecinul (daca vecinul nu este unui dintre clienti :)) si nici ca pune aspiratorul noaptea tarziu.

Este adevarat ca toate acestea sunt extrem de variabile, dar nu am cunoscut oameni care sa cada intr-o extrema in alta, asemeni perceptiei despre care vorbeam mai sus, decat in spitalele de psihiatrie.

Daca esti manager si prezinti perceptii halucinante si extreme ca cele exemplificate deja, incearca ceva tratament:

-> Stabileste clar acele lucruri care sunt importante in performanta angajatului tau si elimina balastul atunci cand il evaluezi. Daca este programator, nu conteaza ca nu stie sa poarte costum si daca este strungar, nu conteaza ca nu stie sa se exprime elevat. Poti observa anumite lucruri, dar nu le poti ridica la rang de judecati ale valorii profesionale.

-> Evita sa-ti formezi pareri bazate pe intervale nesemnificative de timp (o zi, o saptamana). Asteapta evaluarea sau, daca nu exista (inca), stabileste-ti intervale regulate de analiza (3-6 luni).

-> Evita prezenta cercurilor de influenta atunci cand analizezi performanta unui angajat. Politica organizationala este la fel de spumoasa ca cea de prin partide si poate deforma pana la diform imaginea unui angajat.

-> Poate cel mai important: constientizeaza extremismul perceptiilor. Noteaza parerile emise si intamplarile care le genereaza un timp si analizeaza-le. Ajuta!