Flexibilizarea pietei muncii – un concept enervant

Flexibilizarea pietei muncii – un concept enervant

De cand cu modificarile aduse Codului Muncii, toate referirile din presa aduc in discutie acest major beneficiu al demersului: flexibilizarea pietei muncii.

Adicatelea de la 1 mai 2011, piata muncii se va schimba fantastic, va deveni asemeni acrobatilor de la circ – putincioasa in a face orice in limitele ei.

Iata motivele pentru care nu cred in invocatul concept:

1. Contextul general economic. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Daca nu este economie, nici locuri de munca nu sunt. Pot fi insa abuzuri…

Multi dintre angajatorii care ar putea profita de pe urma noilor prevederi legate de detasare si contractele de munca cu durata limitata au inca ganduri de disponibilizari. Ma indoiesc ca desi sunt in pierdere vor purcede la angajari doar de dragul noii legislatii.

2. Trecutul, ale carui efecte nu dipar imediat. Schimbarea nu inseamna doar lege, inseamna si aplicarea ei. Nu cred ca de la 1 mai, toti angajatii la negru trec la alb, performanta devine o normalitate, angajatii vor produce cum nici in vise nu s-a mai vazut. Va dura…

Apoi trecutul mai inseamna nu doar o legislatie ci si o practica legislativa ingrijoratoare. Practic peste 80% din procesele intentate angajatorilor au fost castigate de catre angajati. Iar noile criterii si obiective de performanta, stabilite cine stie cum, pot mentine, daca nu creste acest procent urias.

3. Piata muncii nu este influentata doar de economie si legislatie. Este puternic influentata de educatie si situatia sociala. Cu un sistem de invatamant intrat in derizoriu si o societate pestrita si parca neguvernata de valori, este greu de crezut ca putem vorbi despre performante, productivitate, competitivitate. Este ca si cum am pune caruta inaintea cailor!

Chiar daca noile prevederi obliga la setarea obiectivelor si indicatorilor de performanta, asta nu inseamna ca acestea vor fi puse in practica in mod corect si eficient. Formalismul ne omoara, ca si in cazul fiselor de post. Pot fi pe hartie, copiate din diverse surse, si atat, ne facem ca muncim in continuare!

4. Piata muncii in varianta liberalizata este inca tanara, imatura, imprevizibila. Abia dupa 20-30 de ani de practica manageriala bazata pe ideea de performanta putem spera la modificari vizibile si la o flexibilizare reala.

Asa cum am spus, este o legislatie moderna, adaptata timpurilor, desi nu era inca vremea de schimbare. Celor care viseaza flexibilizarea si performantele coplezitoare le adresez o simpla intrebare: daca maine isi cumpara o masina sport moderna si puternica, asta ii va transforma automat in piloti de curse?

Spre surpriza mea, nici practica de personal nu se grabeste sa se schimbe, desi pana la 1 mai e scurta calea. Pana la flexibilizare, mai e asadar drum lung.