Evenimentele organizate de companii – pro si contra

Evenimentele organizate de companii – pro si contra

Sunt evenimentele organizate de firme o necesitate? Are vreo utilitate teambuilding-ul sau petrecerea de Craciun?

Iata cateva argumente pro si contra bugetarii acestora.

Pro:

1. Evenimentele organizate bine si in  momente potrivite raman in istoria organizationala ca repere ale culturii acesteia. Angajatii povestesc multa vreme din intamplarile frumoase si se raporteaza la ele si in momente mai grele.

2. Angajatii au sansa sa-si vada colegii in alte ipostaze decat cele profesionale. Pijamaua din teambuilding, usoara ameteala de la petrecerea de final de an, micile intamplari hazlii, chiar si accidentele fac ca relatiile interpersonale sa devina mai facile.

3. In stransa corelare cu punctul precedent, apare demitizarea sefilor. In astfel de evenimente, chiar si fara sa vrea, seful coboara de pe acel inalt piedestal. Serveste de la bufet impreuna cu angajatii, ciocneste un pahar de vin, poarta papuci sau se da (cu teama ascunsa)cu tiroliana. Si este mai mult decat benefic sa cobori cand si cand din inaltul rangului, altfel imaginea personala tinde sa devina dictatoriala.

4. Daca sunt organizate in mod intelept, teambuildingurile pot regla anumite disfunctionalitati la nivelul relationarii dintre colegi sau departamente.

5. Pot reprezenta o modalitate eficienta de a comunica rezultate si/ sau obiective de viitor ale companiei. Evenimentele sunt mai personale decat o sefinta sau un e-mail si ofera sansa unui feed-back rapid si trasparent.

Contra:

1. Sunt foarte greu de organizat in asa fel incat sa isi atinga scopul. De multe ori momentul ales devine nefericit datorita conjuncturii (probleme economice care determina intalzieri salariale sau pierderea unui client foarte important, de exemplu), in alte cazuri obiectivele sunt stabilite eronat si de aici un intreg derapaj organizational.

Tot la capitolul organizare as introduce si know-how-ul. A strange la un loc marea majoritate a angajatilor este un mare risc. Se pot accentua conflicte, stari negative pot deveni contagioase, discursurile derizorii. Trebuie cunoastere, pricepere si mana forte sa poti face un succes in acest context.

2. Presupun bugete mari. De aceea este recomandabil sa fie organizate atunci cand celelalte prioritati din strategia de motivare a angajatilor au fost respectate.

3. Au nevoie de constanta. Cu o floare, nu se face primavara! Ori constanta presupune bugete si mai mari.