Eu, Robotul

Eu, Robotul

Traim intr-o era digitala. Ne facem prieteni, cautam job si cumparam online, ne expunem supararile pe forumuri, gasim raspunsuri via Google.

Cum s-au schimbat recrutarea si selectia in aceste timpuri noi?

In ceea ce priveste recrutarea, lucrurile s-au imbunatatit considerabil: mesajul angajatorilor ajunge mai repede, mai departe, catre mai multi potentiali interesati. Aplicatiile pot fi gestionate mai usor, analizate, clasificate, calificate. Dosarele pline de praf  cu CV-uri s-au transformat in biti, anunturile lipite pe stalpi sunt acum postate pe alt fel de ziduri.

In ceea ce priveste selectia insa, lucrurile nu sunt deloc simple. Candidatii au acces facil la informatii care le pot optimiza CV-ul sau prezenta la interviu, iar autenticitatea profilului lor profesional si psihologic devine greu de dibuit. Recruiterii au capatat acces la mijloace de informare care uneori vizeaza aspecte din viata personala a candidatilor, deformand imaginea profesionala a acestora. Selectia a devenit astfel mult mai solicitanta si greu de realizat.

In mod clar, lucrurile vor evolua in continuare. Dar cum? Vom intervieva telepatic? Vom testa abilitatile profesionale cu niste electrozi si un aparat similar detectoarelor de minciuni de astazi?

Sau cumva, printr-o minune a tehnicii, mesajul de recrutare va ajunge doar la candidatii interesati si potriviti jobului. Interviurile vor disparea, iar decizia de angajare va fi luata computerizat in baza unor algoritmi nu foarte complicati, care sa vizeze experienta profesionala anterioara, nivelul salarial solicitat si abilitatile profesionale si psihologice, asa cum au fost ele relevate de evaluarile angajatorilor anteriori.

Recruiteri roboti. Visul oricarui candidat la un job! 🙂

Voi cum credeti ca vor evolua procesele de recrutare si selectie?