Cateva opinii care au la baza observatii proprii:
-> Intentia de angajare se mentine scazuta. Cu alte cuvinte firmele nu se grabesc cu angajarile, incearca reorganizari de posturi sau programe de voluntariat in care costurile sa ramana scazute.
-> Calitatea proceselor de recrutare si selectie scade si ea. Putini sunt cei care au inteles ce se intampla in piata muncii, care au invatat ca acum selectia define cumplita, asadar recrutarea trebuie redefinita. Companiile primesc mii de aplicanti si se lupta cu noianul de posibili angajati pierzand timp, bani si uneori si talente.
-> Disponibilizarile continua. Intrucat din punct de vedere economic nu se intrevad schimbari majore si pozitive, companiile incearca sa gaseasca modalitati de a optimiza costurile. In plus exista inca firme care isi inchid operatiunile in Romania sau pur si simplu inchid portile, ceea ce genereaza noi valuri de oameni in cautare de job.
-> Salariile scad. Nu va uitati la statisticile oficiale, pentru ca au o baza de calcul nerelevanta pentru angajati si angajatori. Salariile de intrare (de angajare) au scazut vertiginos, iar acest lucru se va reflecta in statistici peste ceva vreme. Un exemplu generic, ca sa intelegeti despre ce este vorba: daca pana acum firma X a angajat economisti juniori cu 1500 Ron net, acum incearca sa angajeze cu 1000. Abia cand firma X va schimba o parte relevanta din angajatii actuali cu angajati mai ieftini, acest lucru se va reflecta si in statisticile oficiale.
-> Investitiile in programe de instruire raman scazute. Aceasta este o problema mare, pentru ca exista o nevoie de invatare uriasa in Romania. In scurt timp vom vedea ce a insemnat in piata muncii un cincinal in care invatarea a fost pe post de Cenusareasa.
-> Numarul abuzurilor nu a crescut asa cum s-a tot vehiculat in perioada modificarii Codului Muncii. Lucrurile au ramas la fel, angajatorii incearca sa forteze nota atat cat li se permite. Parca totusi angajatii sunt mai atenti la aspectele care tin de drepturile si obligatiile lor. Se intampla asa pentru ca presa a facut o mare publicitate noutatilor aduse in legislatia muncii si multi s-au temut ca vor fi victime sigure la locul de munca.
-> Daca pana acum angajarea in institutii ale statului parea cea mai sigura optiune existenta in piata muncii, perceptia s-a schimbat radical. Datorita schimbarilor politice care s-au reflectat, ca de obicei, si in politica de angajari, datorita disponibilizarilor si impredictibilitatii viitorului, oamenii au inceput sa priceapa ca statul este un angajator lipsit de viziune, bani si stabilitate.
-> Somerii continua sa lupre singuri pentru cariera lor. Din pacate statul continua sa gestioneze defectuos banii europeni care i-ar putea ajuta sa se recalifice sau sa se adapteze noilor cerinte ale pietei muncii. Aceleasi deficiente exista si la oficiile care ar trebui sa-i ajute in vederea angajarii. Nu am gasit statistici oficiale despre rata de succes in cazul reangajarii somerilor prin intermediul celor platiti de stat sa intermedieze ocuparea fortei de munca. Nu cred insa ca este foarte optimista.
Viitorul pare incert. Cu o situatie politica interna ciudata si cu e economie globala nu prea infloritoare, piata muncii se resimte. Cuvantul de ordine pentru organizatii si pentru angajati ramane asadar parcimonia.