Despre performanta si cariera

Despre performanta si cariera

Cercetarile din domeniul psihologiei sportive au aratat ca adevarata performanta are intotdeauna un ingredient aparte, indiferent de disciplina in care este obtinuta. Este vorba despre o capacitate extraordinara de concentrare a sportivilor in cauza, care ii determina sa se focuseze exclusiv pe aspectele executiilor lor si factorilor care le influenteaza (de exemplu starea terenului sau conditiile atmosferice) si nu pe aspecte neimportante in rezultatul pe care vor sa il obtina (strigatele spectatorilor sau spoturile ce ruleaza pe tabela de marcaj). Practic oricat de pregatiti ar fi din punct de vedere fizic sau oricat de inteligenti in a-si alege o strategie, daca nu au aceeasta capacitate, sportivilor le este imposibil sa exceleze. 

In domeniul organizational este greu sa personalizezi performanta si sa-i gasesti un factor dominant. Mediul, cultura si interventiile manageriale au poate o pondere  la fel de mare ca si profilul profesional al individului, in rezultatul final. Insa aceasta capacitate de a te detasa de balastul profesiei si relatiilor pe care le presupune, este de asemenea esentiala.

De multe ori aud la interviu motive diverse de demotivare a celor care isi cauta un nou job: certuri cu colegii, apostrofari ale sefului sau incapacitatea acestuia de a intelege diverse. Stiu ca acesti candidati se concentreaza pe ceea ce nu trebuie: aceleasi motive de nemultumire pot apare in egala masura la un nou loc de munca. Performanta lor ar putea creste daca s-ar concentra mai mult pe clienti, nevoile acestora, piata, proiecte, produse noi.

Imi place insa cand vad la interviu persoane cu adevarat detasate de balast si concentrate pe capacitatea lor de a excela. Nu mai au ce invata? Cauta activ. Nu vad urmatorul pas? Il fac, efectiv. Conflicte cu colegii? Dispar cand interesul comun o cere. Produs prost? Niciodata, doar l-a studiat temeinic inainte de a se angaja in a-l promova/ vinde/ dezvolta!

Daca in sport performanta nu este un dat al tuturor, nu apartine majoritatii ci minoritatii, in organizatii lucrurile nu ar trebui sa stea asa. Si n-ar fi rau sa incercam cu totii sa ne educam aceasta capacitate de a ne concentra pe esential.