Despre monitorizarea angajatilor

Despre monitorizarea angajatilor

Monitorizarea angajatilor este un subiect sensibil, invocat adesea cu jumatati de gura. Astazi Adevarul publica un articol care porneste de la serviciul Orange de monitorizare a flotei de telefoane si ridica in general problema legalitatii si moralitatii acestui tip de servicii.

Indiferent de modul in care se realizeaza, monitorizarea este utila si chiar face diferenta in anumite tipuri de afaceri/ activitati. Daca as avea un business de transport as monitoriza permanent masinile, daca as conduce un santier as pune camere de supraveghere, daca as avea un departament de sales in permanenta miscare, m-as intreba unde se duc cu adevarat angajatii atunci cand sunt mai tot timpul plecati fara sa se vada si in rezultatele financiare ale firmei.

Problema este alta: neasumarea deciziei luate. Ca angajator am decis de exemplu sa monitorizez flota, anunt angajatii, semneaza toti ca au luat la cunostinta si ne comportam ca atare. Cred ca programele de monitorizare ar avea un impact mai bun daca ar fi comunicate transparent. Ideea nu e sa-i prinzi pe angajati pe picior gresit ci sa-l ajuti sau sa-i impiedici sa-l faca.

Din postura de angajat am luat la cunostinta. Daca am acceptat situatia ce sens are sa ma supar atunci cand mi se atrage atentia asupra unor lucruri pentru care am fost avertizat?

Aspectele legale s-ar lamuri (atat timp cat am dat cu batul ca sunt de acord, inseamna ca sunt de acord), paranoia n-ar mai inflori, angajatii cu spor ar munci, angajatorii nestresati ar fi.

O alta problema este necorelarea activitatilor de monitorizare cu o procedura riguroasa de aplicare si cu un regulament clar de comportamente dezirabile precum si cu o politica de accesare a datelor/ arhivelor fizice sau electronice bine stabilite.

Oricum nici acuzele de paranoia si nici invocarea aspectelor legale nu vor face serviciile de acest tip sa dispara. Sa invoci legea muncii in Romania este la fel de hilar ca un hipopotam in tutu.

O precizare pentru cei de la Adevarul: daca vrei ca in timpul liber sa nu stie seful tau ca bei bere cu prietenii in Cismigiu, poti lasa echipamentul monitorizat (telefon sau masina) la serviciu. Nu te obliga nimeni sa pleci cu el acasa.

O precizare pentru angajatori: monitorizarea nu este o metoda de crestere a performantelor ci doar o metoda de urmarire a angajatilor/ echipamentelor care poate creste productivitatea in anumite tipuri de organizatii sau activitati. Daca doriti performante, incercati management prin obiective, focus pe rezultate si nu pe proces, programe eficiente de dezvoltare profesionala.

O precizare pentru angajati: cu cat veti fi mai virulenti impotriva acestor metode, cu atat va creste paranoia angajatorului. Cu putin simt logic si cu multa discretie, aceste sisteme pot fi „fentate” mai abitir decat cu o revolutie. Oricum, asa cum spuneam mai sus, pauza de masa si timpul liber va apartin, timpul de lucru insa ii apartine angajatorului si sunteti obligati atat contractual cat si moral sa respectati acest fapt.