Despre evaluare, din nou

Despre evaluare, din nou

Saptamana trecuta a avut loc o noua sesiune de instruire (a treia) organizata impreuna cu Forum Media, dedicata evaluarii angajatilor. Cursul a durat o zi si a punctat principalele aspecte legislative, teoria managementului performantei si practica de personal dezirabila in acest caz. Concluziile, la mai mult de un an de la modificarea Codului Muncii, se pastreaza:

Noile precizari legislative raman putin cunoscute. Daca cei care se ocupa de administrarea de personal au fost nevoiti sa se informeze si au facut-o, o parte a specialistilor HR nu stiu inca ce, cand, cum si de ce.

Managementul performantei este mai incetosat ca si concept. Evaluarea de personal este vazuta simplist, ca o actiune in sine, si nu ca o etapa a unui proces mai complex si important.

Unele companii multinationale isi pastreaza bunul obicei de implementa ceea ce functioneaza in alte tari fara a incerca mai intai sa adapteze contextului legislativ, economic si cultural de pe aici. Si abia dupa ce implementeaza, isi pun problema ca trebuie si adaptat.

Oamenii nu vin in general la cursuri sa se informeze, ci sa gaseasca solutii rapide, de-a gata si ieftine  la problemele lor. Ceea ce este un pic nerealist, pentru ca doar a diagnostica un context organizational ar dura cam 10 cursuri. Si a implementa un sistem de management al performantei, mult mai mult decat atat. O sesiune scurta de instruire, cum este cea despre care vorbim, poate raspunde la intrebari punctuale, confirma sau infirma banuieli. Cine are nevoie de mai multe, are nevoie de consultanta sau de  alte solutii personalizate.

Dupa cum am spus si la curs, daca din punct de vedere politic lucrurile vor ramane cum s-au stabilit, probabil Codul Muncii va fi modificat. Iar concedierea colectiva va reveni la criteriile sociale care au consacrat-o. Astfel, managementul performantei va trece iar la colt, iar evaluarile vor ramane subiect de discutie intre specialistii HR.