Despre diversitate

Despre diversitate

Diversitatea este un concept intens promovat in organizatiile puternice. Motivul este unul cat se poate de pragmatic: diversitatea duce la progres.

Inchipuiti-va o companie uriasa, in care toti angajatii sunt barbati. Sau femei. Sau tineri si nelinistiti. Sau, din contra,  aproape de varsta pensionarii. Sa fie toti de o religie intoleranta.

O astfel de companie nu exista, pentru ca nu ar putea supravietui. Si asta din motive evidente: in primul rand ar fi imposibil sa recrutezi in masa respectand aceste limitari, iar in al doilea, si daca s-ar putea, o astfel de companie ar muri rapid. Barbatii ar uita de nuante si ar aborda toata activitatea intr-un mod nepermis de pragmatic, femeile ar vedea prea multe nuante si ar uita esentialul, tinerii ar visa si ar uita sa actioneze intru indeplinirea viselor, iar cei in varsta ar fi prea prudenti si prea putin adaptabili ca sa supravietuiasca multa vreme in piata.

Nu este o abordare discriminatorie. Este o realitate. Fiecare dintre noi suntem buni, dar in mod diferit. Pragmatismul este bun, capacitatea de a analiza in detaliu este buna, visele sunt minunate, iar prudenta – o necesitate a vietii cotidiene. Atat timp cat sunt ponderate cu alte calitati. Cand traiesc independent, doar ele insele, devin defecte.

Diversitatea organizationala este asadar cheia care deschide usa spre dezvoltare, succes sau, in conditii economice dure, spre supravietuire. Si vorbim despre diversitatea sub toate formele ei: de gen, de cultura, de rasa, de varsta, de opinii, de tipuri de personalitate, de abordare, de relatii.

Exista companii care sunt nevoite sa traiasca sub sceptrul lipsei de variatii. Sunt cele care au meserii preponderent masculine (productia de utilaje grele, de exemplu), sau feminine (gradinitele) sau care activeaza in domenii in care forta de munca a imbatranit ori este inca prea tanara. Si cred ca imi vor da dreptate cand spun ca este greu sa faci fata astfel.

Exista insa companii care isi aleg angajatii dupa criterii care exclud diversitatea in mod voluntar. Si aceasta intoleranta la normalitate le costa mai mult decat realizeaza.

Pluralitatea inseamna evolutie. Monotonia omoara incet si sigur.

Citeste si: „De ce sa oferi sanse egale angajatilor?”