De ce sa oferi sanse egale angajatilor?

De ce sa oferi sanse egale angajatilor?

Egalitatea de sanse este considerata in mod nedrept unul dintre conceptele plictisitoare ale managementului HR. Intrucat are un iz utopic si este indelung si inutil dezbatut in mediul politic si in confruntarile plicticoase din presa, mai toti managerii considera egalitatea de sanse un adevarat bla-bla, nedemn sa fie implementat intr-o organizatie.

Eu cred in necesitatea asigurarii egalitatii de sanse a angajatilor, intrucat am constat ca nu costa prea mult sa implementezi acest principiu – doar ceva bunavointa – si ca aduce multiple beneficii. Aceste argumente se suprapun, ce-i drept, celorlalte aspecte: legale, etice, religioase chiar.

Ce inseamna sa oferi angajatilor tai sanse egale?

Inseamna sa-i tratezi cu acelasi respect, indiferent de pozitia ierarhica in care se afla, de apartenenta la diferite grupuri, de gradul lor de diversitate sociala, culturala, educationala. Inseamna sa le oferi oportunitati egale de a accede spre pozitii ierarhice superioare sau sa-si dezvolte cariera in functie de dorintele proprii si de necesitatile companiei. Inseamna sa le oferi aceleasi oportunitati de exprimare a nemultumirilor, sa aiba aceleasi drepturi si sa fie penalizati la fel in cazul unor abateri similare. Inseamna sa le oferi acces similar, la informatiile cu caracter comun. Inseamna sa-i platesti similar pe cei care fac joburi similare si care au un nivel de experienta similar.

Este adevarat ca perceptia asupra egalitatii de sanse va diferi. In plus, oamenii sunt impulsionati de motive diferite, au interese diferite, dorinte diferite, mentalitati diferite. Asta nu impiedica insa un sistem clar, transparent si duplicabil de reguli care sa normeze egalitatea de sanse.

La ce este buna egalitatea de sanse?

Printre beneficii enumar scaderea nivelului frustrarilor din companie si a paranoiei, prevenirea a numeroase conflicte. De asemenea, egalitatea de sanse ajuta angajatii sa-si poata previziona pasii viitori din cariera, facandu-i astfel sa fie mai pragmatici si eficienti. Cresc asadar adeziunea fata de companie si motivatia lor, cresc performantele, intrucat scad angoasele si temerile cu privire la viitor. In plus, este calea corecta spre un management al resurselor umane sanatos.

Ce puteti face concret, pentru a garanta egalitatea de sanse?

– promovati intern ofertele de angajare, avand grija sa folositi canale de comunicare diverse, tocmai pentru a spori numarul celor care le receptioneaza;

– lasati angajatii sa aplice pentru alte pozitii deschise in cadrul companiei, daca ei doresc si daca respecta cerintele necesare; realizati asadar o procedura transparenta si eficienta de recrutare interna;

– comunicati mult si eficient cu angajatii, indiferent de departamentul in care lucreaza sau pozitia ierarhica. Chiar daca simtiti ca anumite detalii nu trebuie sa ajunga la toti, imaginea de ansamblu trebuie comunicata la nivelul intregii companii, indiferent ca vorbim despre aspecte pozitive sau negative;

– promovati o politica de personal unitara atat la nivel de recompense, cat si la nivel punitiv. Chiar daca la nivel de recompense structura tinde sa fie mai generoasa pentru unii, si ceilalti angajati trebuie sa aiba acces la astfel de stimulente. In ceea ce priveste sistemul punitiv, acesta chiar trebuie sa fie clar, similar structurat si aplicat pentru toti angajatii;

– oferiti accesul tuturor la canale oficiale si eficiente de exprimare a nelamuririlor si problemelor: intranet, grup comun de email, forum al angajatilor, cutia/ caietul cu reclamatii si mai ales oferiti raspuns prompt si eficient la sesizarile primite;

– promovati respectul pentru cei din jur, corectitudinea, tratamentul egal al problemelor si sesizarilor angajatilor, indiferent de pozitia lor ierarhica, de departamentul in care lucreaza, de sex, de religie, de culoare a pielii, de zodie, de orice alt semn distinctiv.

Ce nu inseamna egalitatea de sanse?

Nu inseamna absenta unui sistem punitiv, nu inseamna absenta regulilor. Nu inseamna ca trebuie sa platesti tuturor angajatilor acelasi salariu sau aceeasi prima. Nu inseamna ca nu poti aborda o problema diferit, in functie de nevoile celor implicati. Nu inseamna lipsa creativitatii in ceea ce priveste motivarea angajatilor tai. Nu inseamna absenta unor alternative.

Inseamna pur si simplu sa fii corect. Si cum prin natura noastra, nu putem fi impartiali si obiectivi tot timpul, este firesc ca un astfel de sistem de management al oamenilor sa fie formalizat si implementat constient si voluntar.