cariera Codul Muncii legislatia muncii Piata muncii Recrutare si selectie Relatiile angajati - angajatori Resurse umane
Asemeni anilor precedenti, perspectivele lui 2013 nu par optimiste, piata muncii fiind dramatic dependenta de situatia economica precara inca. Iata asadar cateva repere:
Rata somajului va creste incet dar sigur, urmand aceeasi traiectorie ca si pana acum. In ciuda inceputului de guvernare generos din punctul de vedere al numarului de angajati – demnitari, statul va fi la fel de parcimonios cu angajarile ca si pana acum.
Nici firmele private nu se vor inghesui sa-si mareasca efectivele. Exceptand fluctuatia de personal care exista inca, si care trebuie acoperita, putine firme au in plan sa deschida noi filiale sau sa dezvolte noi departamente.
Despre salarii, doar de bine. Statistic vorbind au crescut constant chiar si atunci cand guvernul taia cu avant si determinare din salariile bugetarilor. Asa ca nu putem decat sa banuim ca vor creste in continuare. Statistic vorbind.
Din punctul de vedere al calitatii potentialilor angajati, situatia este la fel de pesimista. Investitiile in programe de instruire sunt pe avarii de aproape un cincinal, rata de promovabilitate a examenelor nationale ramane scazuta, reforma invatamatului este inca in asteptare. Nici perspectiva bacalaureatului profesional nu va schimba substantial problema nivelului de educatie si specializare al celor care isi cauta un loc de munca. Asa cum nici banii europeni nu au reusit sa creasca ponderea si calitatea programelor de instruire.
Este poate cea mai dureroasa problema a pietei muncii, pentru ca din punctul de vedere al investitorilor nu suntem nici ieftini si nici cei mai buni. Nu suntem nici multi si nici nu avem un cult al muncii precum popoarele asiatice. Avantajul competitiv, pe care doar educatia il mai poate crea, va fi si in 2013 o himera.
Cei care isi cauta un loc de munca vor avea la fel de mult de asteptat ca si in anii precedenti. Exceptiile raman aceleasi: specialistii de top si cei de nisa, anumite categorii din IT, personalul medical si cei care au calificari in turism si alimentatie publica (evident cresterea cererii lor fiind sezoniera).
Datorita afluxului mare de aplicanti pe site-urile specializate, recomandarea este ca cei in cautare de job sa gaseasca mijloace mai directe si sigure de a trimite CV-ul catre angajatorii pe care ii vizeaza.
Este posibil sa apara noi modificari ale Codului Muncii, cu un impact la fel de nimicitor ca si cele ale guvernarii anterioare. Sper sa sesizati ghilimelele, in realitate desi departamentele HR au simtit presiunea schimbarii, piata muncii nu s-a resimtit. Se va intampla acelasi lucru si acum, este greu sa combati munca la negru sau sa conferi in mod real drepturi angajatilor atunci cand situatia economica abia daca permite supravietuirea.
In acest context trebuie sa ne pastram optimismul. Chiar daca perspectivele nu par luminioase, fiecare dintre noi are propriul destin. Unii reusesc sa invinga, isi gasesc mai usor motivatia si vointa spre succes in conditii dificile. Si poate in 2013 vor fi multe astfel de povesti cu reusite, care contrazic previziunile si statisticile.