Cum organizam spatiul de lucru?

Cum organizam spatiul de lucru?

Cercetarile in domeniul psihologiei muncii au demonstrat in nenumarate randuri impactul avut de organizarea spatiului de lucru asupra performantelor angajatilor. Cu toate aceastea, preocuparea pentru optimizarea acestuia nu este inca suficient de mare.

Care sunt elementele mediului fizic de lucru care pot afecta munca angajatilor? Iata o lista sumara:

1. Nivelul de zgomot din incaperea in care se munceste. Se stie ca aparatul auditiv este cel mai putin adaptabil, astfel incat indiferent de intervalul de timp in care este expus unui stres auditiv, stimulul va fi perceput ca avand aceeasi intensitate. Atentie asadar la nivelul de decibeli din incapere!

2. Calitatea aerului. Nu cred ca sunt necesare explicatii suplimentare, este clar ca o calitate alterata a aerului din birouri sau din halele de productie creste, asemeni poluarii fonice, riscul imbolnavirilor sau cronicizarea unor afectiuni. Stiu ca pentru unii este o surpriza extraordinara, dar fumatul in spatiul de lucru inseamna tot poluare! Nu e bun, nu e nici macar legal, nu se face!

3. Luminozitatea. Desi ochiul uman se adapteaza rapid schimbarilor, o lumina prea puternica sau prea slaba reprezinta un factor de stres. Atentie si la directia din care actioneaza sursele de lumina, care trebuie sa concorde cu pozitia angajatului in timpul desfasurarii activitatilor profesionale.

4. Suprafata de lucru dedicata fiecarui angajat in parte. Datorita costurilor mari de inchiriere sau cumparare a sediilor, unele companii aleg sa-si „sardinizeze” angajatii, oferindu-le un spatiu prea mic de desfasurare a activitatii. La un moment dat legea avea precizari clare din acest punct de vedere, acum nu mai are, dar putem lua in calcul un minimum definit de spatiul personal in situatii sociale, adica 2-3 m. Un spatiu de lucru insuficient poate favoriza conflictele intre angajati sau accidentele de munca, dar si spori riscul epidemiilor in cazul bolilor contagioase.

5. Ergonomia spatiului de lucru (adica a scaunelor, birourilor, posturilor de lucru). Angajatii petrec in medie 8 ore la locul de munca si este recomandabil ca postura corpului sa fie una fiziologica, naturala.

6. Coloritul spatiului de lucru. Se stie ca starea noastra psihica este influentata de culori. Astfel rosu mareste pulsul si ritmul respiratiei, expunerea indelungata la aceasta culoare putand genera agresivitate. Galbenul imbunatateste puterea de concentrare, dar in exces poate provoca stres si pofta excesiva de mancare. Se recomanda asadar o intensitate scazuta a coloritului spatiilor de lucru si folosirea unor culori corespunzatoare activitatii desfasurate.

7. Temperatura in cadrul locurilor destinate muncii trebuie sa fie optima si sa existe o ventilatie corespunzatoare. Temperatura medie poate fi intre 20-21 grade iarna si un pic mai ridicata vara. Sistemul de ventilatie trebuie gandit in asa fel incat sa nu dezavantajeze anumiti angajati fie prin apropierea, fie prin distanta prea mare fata de gura de aerisire. In cazul spatiilor in care acestea nu sunt posibile, se recomanda echipamente de protectie termica si pauze de lucru mai dese.

8. Delimitarea optima a spatiului de lucru de cel de masa/ relaxare. Atat pentru sanatatea lor fizica cat si pentru cea mentala a colegilor, este indicat ca angajatii sa nu manance acolo unde lucreaza. O sala de mese echipata corespunzator este asadar mai mult decat benefica.

9. Delimitarea optima a spatiului de lucru de cel destinat igienei angajatilor. Desi este un subiect tabu,  il voi aborda precizand ca nu este usor sa folosesti toaleta atunci cand aceasta este prea aproape de birourile colegilor. Totodata, un numar insuficient de astfel de spatii pot induce disconfort sau stres.

10. Existenta unor spatii destinate discutiilor particulare. Ne place sau nu angajatii au copii, persoane iubite, parinti si se pot confrunta cu diverse situatii non-profesionale la locul de munca. Este important sa aiba unde sa se poata retrage si discuta/ analiza singuri sau in grup restrans fara sa deranjeze pe altii aflati fie la munca, fie la masa, fie la toaleta.

11. „Umanizarea” spatiului de lucru. Uneori, desi birourile firmelor sunt frumoase si organizate optim, par a fi nepopulate tocmai din cauza impersonalizarii lor. Lasati angajatii sa-si aduca plante, fotografii, bibelouri sau orice altceva le face placere si nu lezeaza privirea sau starea mentala a celor din jor.

12. Igiena corespunzatoare a spatiului de lucru. Intra la capitolul ordine si curatenie si nu cred ca trebuie detaliat.

13. Nu in ultimul rand, siguranta spatiului de lucru. In anumite companii (cele din zona de productie de exemplu) este poate cel mai important aspect, intrucat lipsa acesteia genereaza accidente  care se pot solda cu victime omenesti. Atentie asadar la cabluri, aparate electrice sau cu componente detasabile, echipamente de protectie si tot ceea ce defineste legislatia a fi sigur.

Daca sunteti la lucru, priviti in jur. Totul este ok?