Cum se negociaza o marire salariala?

Cum se negociaza o marire salariala?

Poate credeti ca nu-i momentul potrivit pentru asa ceva, dar serios ca inca sunt norocosi care se intereaba.

Asadar, in cazul in care sunteti cei/ cele care cereti:

1. Pregatiti argumentele. Cereti feed-back celor cu sau pentru care lucrati, analizati propria voastra activitate si gasiti cel putin trei realizari notabile. Nu uitati ca intotdeauna argumentele exprimate trebuie sa fie de natura profesionala, chiar daca in spatele lor stau si alte motive!

2. Pregatiti-va pentru contra-argumente. Cu siguranta ca au fost si ceva erori sau incidente in timpul supus analizei. Gasiti asadar un tap ispasitor pentru ele!

3. Analizati contextul general. Este compania sau departamentul/ linia de business in care lucrati in crestere? Daca raspunsul este negativ, sansele unei negocieri reusite se incheie aici.

4. Cautati momentul oportun de abordare a persoanei cu care negociati. Daca aceasta este nervoasa, iritata, stresata sau intr-o pasa depresiva, este indicat sa amanati discutia cu pricina.

5. Conduceti discutia cu calm si stapanire de sine. Acceptati cu demnitate orice raspuns primiti.

In cazul in care sunteti de cealalta parte a baricadei tineti minte ca atunci cand un angajat va solicita o intrevedere directa exista doua optiuni: sau demisioneaza sau va solicita o marire salariala. Exista si varianta a treia care leaga variantele anterioare cu „si”.

1. Pregatiti-va asadar argumentele. Merita sau nu o marire? Daca da, de ce? Daca nu, care sunt cauzele?

2. – In cazul in care raspunsul este afirmativ, ceva felicitari si o oferta concreta sunt de ajuns.

–  In cazul in care raspunsul este negativ, pregatiti-va cu contra-argumente. Nu uitati ca intotdeauna contra-argumentele exprimate trebuie sa fie de natura profesionala, chiar daca in spatele lor stau si alte motive. Exprimati-le clar, concis, elegant si lasati la sfarsit si ceva bun, ceva ce s-a realizat totusi in acest timp.

3. Indiferent de finalul negocierii, stabiliti urmatorul pas. Cand va avea loc urmatoarea discutie? Care sunt obiectivele pana atunci? Ce trebuie imbunatatit?

O ultima precizare: o politica clara de evaluare a performantelor sincronizata cu politica de remunerare contingenta ajuta  mult ambele baricade ale negocierii.