Criza carierei

Criza carierei

Ca orice alt proces, cariera are suisurile si coborasurile ei. Exista o perioada pregatitoare (educatia institutionalizata de regula), are un debut, o crestere, un platou si/ sau o descrestere mai mult sau mai putin brusca. Procesul poate fi oricand reluat sau intrerupt in functie de numerosi factori.

Si da, are perioade de criza. Mai multe sau mai putine, la inceput, la mijloc, la sfarsit, mai lungi sau mai scurte, dupa caz.

Cum cea mai buna rezolvare este prevenirea, iata cateva sfaturi in acest sens:

Orice om pe care il cunasteti poate fi definitoriu pentru un moment al carierei. Socializati mult, ajutati ori de cate ori puteti, abordati in orice moment o atitudine profesionista. Nu se stie niciodata cine pe cine cunoaste si cine pe cine va recomanda. Sau nu!

Stati permanent cu ochii pe piata muncii, perfectionati-va in domeniul voastru permanent. „Invatati, invatati si iar invatati!” ni se spunea in copilarie. Este un indemn care ar trebui sa ne urmareasca toata viata.

Pastrati-va disponibilitatea de a incerca altceva. Nu refuzati niciodata noi responsabilitati! Pot fi o oportunitate excelenta sau un suport in a schimba cariera la un moment dat.

Solicitati feedback privitor la rezultatele sau abilitatile voastre ori de cate ori aveti aceasta posibilitate. Doar afland parerea sincera a celor din jur poti deveni cu adevarat mai bun si iti poti afla avantajele competitive pe care le ai in raport cu cei cu care concurezi.

Economisiti, intrucat situatiile de criza economica vin la pachet cu reduceri de personal, uneori haotic, astfel incat chiar si bunii profesionisti pot ajunge in postura de somer.

In cazul in care criza s-a instituit deja, fiti pregatiti sa o infruntati:

Nu uitati de cele asternute mai sus: networking, avantaj competitiv, profesionalism.

Cea mai mare greseala pe care o fac candidatii aflati in criza este faptul ca isi traiesc panica in timp ce cauta noi oportunitati. Ori in timpul unui proces de selectie companiile vor sa aleaga castigatorii, nu perdantii. Traiti-va panica inainte de a incepe propriu zis cautarile, apoi imbracati hainele curajului si increderii in reusita.

Stabiliti-va tinte. Vreti schimbarea domeniului? Vreti doar dezvoltare in cel actual? Obiectivele ajuta.

Fiti deschisi spre noi provocari, desi nu par a fi apropiate de centrul vostru de interes. Luati-le ca pe etape intermediare in atingerea obiectivelor propuse.

Incercati, incercati si iar incercati. Trimiteti CV-ul pe toate caile, intrebati de statusul proiectului, cereti lamuriri atunci cand ati fost respinsi. Incercati online, incercati direct la companiile care va intereseaza, intrebati prietenii si familia daca stiu oportunitati care v-ar putea interesa, urmariti presa in cazul posturilor de top management ca sa vedeti miscarile din piata.

Uitati-va la altii, incercati sa gasiti reteta succesului sau esecului demersului lor. Analizati propriile optiuni, demersuri, resusite sau nereusite. Corectati din mers, continuati, imbunatatiti.

Cereti ajutorul! Nu asteptati sa vi se ofere pentru ca pur si simplu il meritati, pentru ca nu-l veti primi. Dar fiti pregatiti sa oferiti ceva in schimb.  

Din pacate, dupa cum observati, nu exista o reteta usoara si de succes aplicabila tuturor. Cariera este responsabilitatea fiecaruia dintre noi, este unica, irepetabila, cam ca ADN-ul. Depinde de o gramada de factori, iar hazardul este unul dintre ei.