Companiile au nevoie de angajati buni

Companiile au nevoie de angajati buni

Titlul ales pare un truism. Dar nu despre bunatatea profesionala a angajatilor am ales sa vorbesc, despre competentele si abilitatile lor sau despre capacitatea de a rezolva probleme. In cazul acesta, am fi toti de acord cu afirmatia initiala.

Am ales sa vorbesc despre bunatatea angajatilor ca si trasatura de caracter. Despre acea inclinare a lor de a face bine, despre bunavointa de care dispun, amabilitatea lor, caldura sufleteasca, abordare pozitiva, echilibru.

Nu m-a lovit magia sarbatorilor de iarna! Nu il caut inca pe Mos Craciun in relatia dintre angajati si angajatori! Ci pur si simplu am observat ca cele mai multe probleme organizationale apar atunci cand nimeni nu vrea sa cedeze. Cand nimeni nu se gandeste cum este in pantofii celuilalt, fie el coleg, partener sau client. Cand nu exista disponibilitatea de a face un pas inapoi si de a-I permite celui din fata sa avanseze.

Este adevarat, vorbim despre un mediu economic competitiv. Orice afacere isi doreste progres, iar progresul inseamna lupta pentru teritoriu, bani si oameni. Inseamna unul impotriva celuilalt.

Insa aceasta competitivitate, buna cand este orientata in exterior, devine letala cand se petrece in interior. Cand angajatii aleg sa se lupte mai mult decat sa construiasca impreuna. Cand nu inteleg ca munitia si energia trebuie pastrate pentru razboaiele care conteaza cu adevarat.

Companiile au asadar nevoie de angajati buni, dar din pacate companiile sunt cele care nu-i vor. Pentru ca isi doresc angajati buni din punct de vedere profesional, dar “rai” din punct de vedere psihologic, combativi, razboinici, mercenari. Culturile organizationale urmeaza aceeasi tenta luptatoare, extrema.

Pana cand apar victimele organizationale. Departamente, proceduri, oameni cheie care dispar sau pleaca din cauza razboiului perpetuu, care macina si oboseste. Clienti satui de agresivitate, chiar daca nu este indreptata spre ei. Si singurul castigator: o concurenta multumita de faptul ca nu mai trebuie sa lupte, pentru ca autodistrugerea celorlalti este aproape.

Credeti-ma, companiile au nevoie de oameni buni! Dar pentru a-i avea, trebuie mai intai sa inceapa sa si-i doreasca.