Citatul zilei – Adhocratia

Citatul zilei – Adhocratia

<<Pe de alta parte, o agentie spatiala, o companie de filme de avantgarda, o uzina care face prototipuri complexe, sau o companie petrochimica, pot fi desemnate ca fiind Adhocratii. Sunt organizatii tinere, bazate pe cercetare, care trebuie sa fie inovatoare, in conditii care se schimba rapid. Elementul cheie intr-o Adhocratie este personalul de suport in cercetare – dezvoltare, dar tot element cheie poate fi si nucleul operator, expertii de care depinde inovatia. […] Aceasta forma de organizare duce la coordonare intra- si inter-echipe prin ajustare mutuala (vezi Thompson), adica prin cooperare directa. […] Adhocratia este organica si descentralizata.

[…] Inevitabil Adhocratia creeaza si dificultati, nu doar inovatii. Oamenii vorbesc mult si asta inseamna consum de timp. Exista si confuzii, referitor la cine ce face. Este structura cea mai politizata, dand nastere la competitii si conflicte interne. Cu toate asta, daca „Structura simpla si Birocratia mecanicista sunt structuri ale trecutului, Birocratia profesionala si Forma divizionala sunt forme ale prezentului, in mod clar Adhocratia este structura viitorului.”>>

Citatul este preluat din „Managementul organizatiilor” de D.S. Purgh & D.J. Hickson, aparut la Editura Codecs si prezinta un tip de structura a organizatiilor pe care Mintzberg o considera a fi a viitorului. Practic a prezentului nostru, daca ne uitam la data aparitiei lucrarilor citate de autori.