Cine ne pregateste pentru cariera?

Cine ne pregateste pentru cariera?

Mai mult de jumatate din viata noastra inseamna profesie, loc de munca. Cu toate acestea pregatirea pentru o cariera si pentru a o putea alege, dezvolta, schimba atunci cand este cazul, este lasata la voia intamplarii, la mana sortii si a parintilor.

Sistemul de invatamant nu considera necesara pregatirea pentru cariera si de aceea nu face nimic in acest sens. Absolventii de liceu nu stiu nici macar sa-si redacteze un CV decent, asa ca managementul carierei deja pare un concept desprins din carti SF. Absolventii de facultate nu au nici macar cunostinte profesionale de baza in domeniul in care se pregatesc, asa ca a le vorbi despre schimbarea carierei este desuet.

Mai mult decat atat, desi institutia consilierului scolar exista, vad ca acesta se erijeaza mai degraba in psiholog decat in consultant in alegerea optiunilor scolare si implicit a carierei viitoare. Si nu inteleg de ce!

Presa de tot soiul, televiziunea nu considera ca educatia pentru cariera poate aduce rating. Ca urmare, nici macar televiziunea subventionata din banii nostri nu acorda in mod constant timp pentru astfel de emisiuni. Ba mai mult, prin promovarea unor modele negative (diverse dudui casatorite cu domni potenti financiar, diversi „artisti” care castiga bani multi prin „arta” lor) ingreuneaza mult situatia generala si asa precara. 

Presa scrisa isi aminteste cand si cand despre cariera, folosind insa aceleasi clisee deja plictisitoare si care nu mai ajuta pe nimeni.

Familia este singura zona de influenta care se preocupa de orientarea profesionala si de dezvoltarea carierei membrilor ei. Dar fara suport institutionalizat, fara o educatie formala temeinica in acest domeniu, adesea genereaza adevarate drame personale si profesionale. Cele mai frecvente greseli facute de familie sunt:

–  impunerea carierei prin similitudine („Daca noi suntem doctori si tu trebuie sa alegi aceeasi cariera”)

impunerea carierei prin proiectia dorintelor parintelui („Eu n-am putut fi actor, dar tu poti!” )

impunerea carierei pornind de la evaluari eronate ale capacitatilor copilului („Are stofa de matematician”, cand ar putea avea o stofa de mai buna calitate de muzician)

impunerea carierei pornind de la boom-ul de moment al pietei muncii („De programatori va fi nevoie oricand!”)

O sa spuneti ca nu are nici o importanta cum si ce cariera alegem. Si am sa va contrazic virulent. Pentru ca piata muncii pe care o avem acum este in mare parte formata din rezultatul alegerilor individuale pe care le-am facut cu totii. Cu toate frustrarile si implinirile aferente, cu toate dramele si cu toata neimplicarea asociata.