Ce vor de fapt angajatii?

Ce vor de fapt angajatii?

Nu multe si nu greu de oferit:

1. Bani. Atat cat le trebuie si in sume care sa creasca progresiv, odata cu responsabilitatile si rezultatele.

2. Stabilitate. Pentru ca ce scrie la punctul 1 ofera paine, acoperis deasupra capului si eventuale surse de rasfat, angajatii au nevoie de siguranta unui venit previzibil.

3. Respect. Modernitatea a adus cu sine conceptul de „a munci pentru bani” in defavoarea „a munci pentru alti oameni”. Cu alte cuvinte sclavia a fost abolita, iar angajatul are nevoie de respect, nu doar de stapan. Respect din partea colegilor si sefilor, respect fata de munca lui, de persoana lui, de viata lui.

4. Recunostere. Nu degeaba Pavlov a ales un animal si nu un om pentru experimentul sau. Motivatia umana trece dincolo de comutator, iar angajatul are nevoie sa simta ca munca lui este utila si bine facuta pentru a performa in continuare.

5. Mediu de lucru sanatos. Atat fizic, cat si ca incarcatura psihica. Nu cred ca este nevoie de detalii.

6. Mediu de lucru organizat. Nu uitati ca din haos doar Divinitatea a reusit sa creeze. Atat timp cat nu exista reguli clare si simplu de urmat, angajatii ajung sa se poarte asemeni porumbeilor carora li se arunca graunte in parc.

7. Posibilitatea de a invata constant. Nu vorbim aici doar de cursuri de instruire, ci de transparenta si deschidere spre tot ceea ce inseamna know-how in cadrul companiei.

8. Libertate. Libertate de actiune, libertatea de a avea o viata in afara jobului, libertatea de a expune o opinie chiar daca este negativa, libertatea de a spune „NU!” atunci cand este cazul.

9. Modele. Asa functionam noi, oamenii: invatam mai bine vazandu-i pe cei din jur decat din carti. De aceea angajatii au nevoie de modele autentice, reale, pozitive, tocmai pentru a putea fi la randul lor asemenea.

10. Nu in ultimul angajatii au nevoie de OAMENI. Adica de sefi si colegi care sa le inteleaga conditia de muritori predispusi greselilor, sa le tolereze zilele proste si sa cuantifice doar pe cele bune, sa le inteleaga toanele si sa insumeze doar reusitele.