Ce urmeaza?

Ce urmeaza?

Constat cu stupoare ca presa si mai ales cea de specialitate este preocupata si elogiaza o noua gaselnita: testarea potentialilor angajati sau chiar a angajatilor cu detectorul de minciuni. Ce urmeaza? Sa venim la interviul de angajare cu dosarul personal vizat de Politie, Securitate, administratorul de bloc si prima invatatoare? Sa trecem apoi pe la psihiatru, psihanalist, psiholog, consilierul de orientare profesionala si directorul de la Spitalul 9?

Nu numai ca aceast tip de testare presupune costuri imense, dar personal o consider ilegala si imorala. Generatii intregi de consilieri, manuale si documente online ne invata cum sa ne comportam la interviu si cum sa mintim frumos pentru a fi acceptati. Cum nu avem voie sa spunem ceva urat despre fostul sef si despre stilul sau managerial. Si acum ni se pun electrozi la tampla, tocmai sa descopere ca mintim?

Oare cei implicati in astfel de activitati s-au gandit sa puna si intrebari de tipul: ce parere ai despre aceasta initiativa? Ce parere ai despre mine, cel care am initiat-o? Cred ca nu. Candidatii ar fi obligati sa spuna adevarul.

Personal as fugi mancand pamantul numai cu gandul la un scurt circuit. Totusi nu pot sa nu ma gandesc cum ar reactiona un candidat pe care l-as invita candid sa ia loc pe scaunul cu un dispozitiv foarte asemanator scaunelor electrice.