Ce aduce anul (si ceasul) in HR

Ce aduce anul (si ceasul) in HR

Nu stiu daca anul acesta s-au facut profetii in ceea ce priveste soarta resurselor umane in 2011, dar incerc eu cateva:

Din punctul de vedere al administrarii resurselor umane se anunta vremuri grele. Desi s-a renuntat la blamatele Carnete de Munca asta nu inseamna ca va fi mai usor pentru cei care le manuiau. Cel putin nu la inceput, desi inceputul cu pricina este anuntat de ani buni si putea fi usor pus la punct. De asemenea, sunt convinsa ca vom avea un nou Cod al Muncii in acest an si asta va complica si mai mult lucrurile, intrucat bulibaseala este intotdeauna maxima in astfel de cazuri (sa ne amintim anterioarele modificari?).

– Ca tot vorbim de noul Cod al Muncii, prevederile legate de evaluarea angajatilor vor determina o explozie a pietei de profil. Am dubii ca se vor umple de bani cei care au ceva experienta in domeniu; vor aparea ca ciupercile dupa ploaie o gramada de solutii noi si eficiente, dezvoltate in timp record si cu preturi infime, dupa sanatosul principiu al clientului „lasa ca stiu eu pe cineva care ne poate ajuta”. Ceea ce va aduce un derizoriu asemanator celui cunoscut de recrutare in anii ei de glorie, cand oricine stia, putea si mai ales cerea bani ca sa presteze.

– Ca tot vorbim de recrutare, piata va fi in acest an tot jos. Exceptie vor face probabil proiectele de executive search, intrucat va continua  mutarea si schimbarea top managerilor, fie ca au reusit si vor fi promovati, lasand in urma goluri de acoperit, fie ca nu, renuntandu-se astfel la serviciile lor.

Desi se anunta un an agitat, nu cred ca va aduce modificari substantiale in practica de personal. Evaluarile vor fi facute in mult prea multe cazuri pentru ca asa zice legea si nu pentru ca asa este normal sa se intample (isi mai aminteste cineva de introducerea obligatiei angajatorilor de a redacta fise de post?). Deci prost. Munca la negru va prospera in acelasi ritm de vals (taxe mari, vremuri grele, actiuni pe masura),  iar statul nu se va grabi nici in acest an sa disponibilizeze (in caz ca nu v-ati prins a trecut criza).

Asta este versiunea realista. Versiunea optimista: va fi bine pentru toata lumea! 🙂