Cat de sanatoasa este organizatia mea?

Cat de sanatoasa este organizatia mea?

Am definit mai jos cativa indicatori simplu de identificat si cuantificat. O astfel de diagnoza sumara poate fi punctul de plecare a unei analize detaliate a disfunctionalitatilor organizationale si a cautarii de noi drumuri spre schimbare.

Numarul orelor suplimentare si temporizarea acestora:

In viata oricarei companii exista perioade incarcate, proiecte solicitatente care necesita timp de lucru suplimentar. Cand insa a lucra peste program devine o constanta, ceva nu este in regula.

Numarul conflictelor si localizarea acestora:

Contrar parerilor, o organizatie sanatoasa nu este una in care supararile lipsesc. Intotdeauna vor exista neconcordante de opinii si interese, lipsa de chimie intre colegi sau crize care determina conflicte. Cand acestea sunt insa la nivelul intregii companii si in numar crescut, poate ca ceva trebuie schimbat.

Angajatii parasesc in numar mare corabia:

Instinctul de conservare dicteaza oamenilor cand trebuie sa-si caute un alt job si cei intelepti il urmeaza. Cand angajatii migreaza in masa spre alte oportunitati de cariera este un semn clar al unor disfunctionalitati majore ale mediului de lucru.

Incapacitatea de a atrage spre angajare candidati valorosi:

De cele mai multe ori aceasta neputinta este determinata de migratia angajatilor, care duc mai departe motivele deciziei lor. Si tot instinctul de conservare le spune celor intelepti si angajabili sa stea deoparte.

Zvonistica a devenit mai credibila decat mesajele comunicate oficial:

Legendele fac parte din istoria oricarei organizatii, zvonurile lansate din motive mai mult sau mai putin politice, asemenea. Cand insa ceea ce se comunica pe canalele oficiale este privit cu neincredere, iar noutatile aflate la fumoar fac lucrurile sa se miste este clar ca organizatia se confrunta cu probleme grave de comunicare interna sau de autoritate.