Cat costa recrutarea?

Cat costa recrutarea?

Potrivit unui studiu recent, companiile sustin ca recrutarea unui angajat (le) costa 50 euro. Nu stiu cum au calculat, dar le-a dat cu minus.

Iata cam ce intra la socoteala. Doar un anunt platit (care sa aiba si rezultate) costa in medie 50 de euro. La aceasta se adauga o serie intreaga de alte cheltuieli precum salariul recruiterului, pe care impartindu-l pe ore putem afla cat a costat implicarea intr-un anumit proiect, costul cu telefoanele, internetul, curentul electric. Daca introducem si selectia, care se subintelege, mai apar o serie de cheltuieli, din care, pentru a nu ma indeparta chiar tare de cifra estimata de companiile din studiu, am sa adaug doar apa plata sau ceaiul oferit intervievatilor. N-am sa adaug asadar alte cheltuieli legate de marketing si promovare care sunt esentiale in reusita proiectelor si nici costul cu aplicatii sau alte instrumente specifice care sa ajute. Si n-am sa adaug nici costul esecurilor, care creste proportional cu numarul de rateuri per proiect.

Nu stiu cum au ales cei care au realizat studiul esantionul reprezentativ si daca putem generaliza rezultatele lor. Dar daca am putea, acest lucru ne-ar arata ca de fapt companiile, sau mai exact departamentele care au fost implicate in studiu, habar n-au sa bugeteze cum se cade si de aici impresia generalizata ca a face HR ca la carte, este simplu, ieftin si la indemana oricui.

Daca vreti o estimare mai aproape de adevar, adaugati inca un zero. Si acesta este un minimum pentru niste proiecte nesolicitante, dar facute ca la carte, in care toti cei implicati sunt la final multumiti.

Cu 50 de euro, nu-mi pot inchipui decat recruiteri suprasolicitati, cu cate 30 de proiecte in derulare simultan, care nu au nici un instrument platit de lucru si care probabil stau in fata firmelor concurente si prind cu o plasa de fluturi angajatii acestora. Altfel cum?