Argumente pro-vacanta

Argumente pro-vacanta

Exista o practica la fel de intalnita pe cat este de paguboasa in unele companii: aceea de a uita de pauze si vacante sau mai mult, aceea de a valoriza munca in exces si lipsa repausului zilnic, saptamanal si anual.

Nu voi invoca aici prevederile legale, pentru a combate aceste practici. Am observat ca nimeni nu da doi bani pe ele – nici macar angajatii. Am sa incerc totusi sa dau o lista de alte argumente pentru care trebuie sa va incurajati colegii, angajatii sau pe voi insiva sa va luati ragaz de odihna cand si cand.

1. Nu traim ca sa muncim, ci muncim ca sa traim. Asta inseamna ca rezultatele muncii noastre sunt destinate altor aspecte ale vietii. Muncim ca sa avem ce baga in gura, dar ne trebuie si timpul sa o facem. Muncim ca sa ne intretinem familia, dar familia nu apare spontan si nu se mentine asa in lipsa noastra perpetua. Muncim ca sa oferim copiilor nostri o educatie aleasa, dar asta nu inseamna doar o scoala simandicoasa ci si implicarea noastra totala. Muncim sa ne intretinem pasiunile, dar acestea mor in lipsa de timp.

Omul modern a uitat asta. Munca ii acapareaza 90% din viata. Restul inseamna somn si diverse alte chestii administrative. Spuneti-i cum vreti, eu ii spun abrutizare.

2. Creierul uman, da niste rateuri incredibile in lipsa odihnei. Nu vorbesc neaparat de somn ci si de posibilitatea de a se detasa un timp de o anumita situatie sau problema. Oricat te-ai concentra la solutii, raspunsul va aparea spontan, in perioade ce nu pot fi controlate voluntar. In plus creativitatea, imaginatia, inteligenta, au nevoie de experiente noi, multiple. Stand in acelasi birou, cu aceiasi oameni, cu aceleasi situatii in fata, nu faci decat sa lancezesti, desi aparent muncesti, te implici, cauti.

3. Fizic, omul are nevoie de miscare, de schimbarea posturii, de activitate. Corpul nostru nu se simte bine atunci cand sta, are nevoie de energie, de miscari care sa puna sangele in circulatie. Nu se simte bine nici atunci cand este solicitat extrem. Are nevoie de pauze de relaxare.

Ca tot am vorbit despre fizicul si psihicul nostru, exista un termen extrem de important: acela de odihna activa, care desemneaza capacitatea de a te relaxa facand activitati diferite de cele profesionale, chiar inverse acestora, dar care stimuleaza fizic sau psihic. Odihna activa reprezinta un opus al profesiei. De exemplu, daca ai o meserie solicitanta fizic, te odihnesti activ prin activitati care solicita psihic.

4. Pauza, de orice marime, inseamna o schimbare de pespectiva. O detasare temporara benefica, asa cum spuneam mai sus.

In cazul in care pur si simplu nu va puteti relaxa si nu va simtiti confortabil odihnindu-va, este posibil sa prezentati semne de workoholism. Acea boala care duce la epuizare si care va poate distruge asemeni oricarui alt drog. Si pe care cu siguranta o negati!

Concluzia este clara: respectati vacantele voastre si ale celorlalti. Sunt bune, sunt legale, sunt morale si lipsa lor dauneaza grav sanatatii.