Arderea etapelor – reversul medaliei

Arderea etapelor – reversul medaliei

In furia pre-criza a angajarilor se ajunsese la situatii paradoxale: unii seniori aveau maximum 2 ani de experienta, managerii isi incepeau cariera ca… manageri, cu un pic de curaj/ tupeu puteai ajunge in posturi bine platite cu viteza luminii, iar salariile cresteau perpetuu, fara sa fie dublate de performante profesionale notabile.

Asa au aparut asteptarile nerealiste ale tinerilor care veneau la interviu, avand asemenea exemple in reteaua de cunostinte. „Daca prietenul meu castiga 1000 Eur la primul lui job, inseamna ca pot si eu!” parea a fi deviza generala.

Presa deja intuia o noua directie, o noua viziune: experienta, cunostintele, scoala vietii nu au nici o legatura cu performantele profesionale. Daca ai o atitudine corespunzatoare, poti muta muntii din loc. Astfel, arderea etapelor, deloc pe placul specialistilor, a devenit un motiv de lauda, o noua gaselnita de marketing si publicitate.

A venit insa criza si lipsa de angajati care sa poata face diferenta a devenit vizibila. Este simplu sa vinzi atunci cand piata clocoteste sa cumpere, este simplu sa produci atunci cand consumatorii nu se uita nici la pret, nici la calitate, este simplu sa faci consultanta, daca problemele clientilor tai nu se reflecta direct in profitabilitate. Dar cand contextul se intoarce pe dos, si lucrurile nu mai sunt simple, mai poti vinde, produce, livra servicii? Putini au stiut sa raspunda afirmativ la provocarea crizei pentru ca lipsa de experienta, viziune, adaptabilitate a avut un cuvant greu de spus.

A venit astfel plata pentru arderea etapelor. Caci e plina piata acum de manageri de top si mijloc detronati, care au fost nevoiti sa faca pasul inapoi in cariera si sa accepte pozitii situate mai jos in ierarhia firmelor, remunerate corespunzator.

Este o lectie valoroasa de cariera: poate fi usor sa ajungi sus, cel mai greu este totusi sa ramai acolo. Iar caderea celor care nu au putut face asta a fost cu atat mai dureroasa cu cat a venit brusc si intr-un context extrem de dur. 

De cum isi vor relua urcarea, numai de ei depinde…