Angajatii „la pachet”

Angajatii „la pachet”

Recentul esec al prezentatoarei Teo Trandafir si insistenta ei in a ramane oriunde s-ar duce cu echipa cu care performeaza cel mai bine (?!?) mi-a amintit de candidatii care vor sa fie angajati la pachet. Adica: nu vin in firma ta daca nu-mi angajezi si nevasta/ copilul/ purcelul/ soacra/ gasca de prieteni sau fosti colegi ajunsi prieteni de nedespartit.

Mi-a fost dat sa vad multiple astfel de abordari si conditionari. Si din nefericire, desi nu pot spune ca am facut un studiu cu valoare stiintifica, toate situatiile vazute de mine au esuat lamentabil. Inclusiv cea celebra, invocata in primul paragraf.

Exista practic doua cazuri:

  • Cei care conditioneaza angajarea unei terte persoane pentru confortul lor personal (sotie, copil, amanta)
  • Cei care conditioneaza angajarea unor terte persoane pentru confortul lor profesional (fosti colegi sau colaboratori)

Daca vorbim de prima categorie, riscul angajatorului este acela de a se pricopsi cu un om inutil, dar care poate influenta dramatic motivatia angajatului util. Riscul celui care conditioneaza este tocmai acela de a aduce in companie un om care nu are valoare, influentand astfel perceptia asupra propriei sale valori.

Daca vorbim despre a doua categorie, din punctul de vedere al companiei, este greu sa controlezi un grup de oameni cu o motivatie proprie si compacta, care chiar cred ca singurul lucru pentru a performa este acela de a fi impreuna. Stim cu totii ca nu este suficient sa ai colegi de isprava, ai nevoie si de alte parghii pentru a face treaba buna. Si daca nu le vezi, intrucat te-a lovit „orbul prietenului”, ai o problema! De regula succesul intr-o companie se datoreaza unui context: mijloace puse la dispozitie, brand awarness, politici eficiente, colegi si multe altele. Luand un singur element si mutandu-l in alta companie, nu vei recrea succesul, iar exemple sunt multe, mai ales in industria de diverisment. Pentru angajati, acest „orb al prietenului” este fatal. Prietenii nu sunt si nu pot fi obiectivi, avand adesea aceeasi viziune cu a ta si aducandu-te astfel in situatia ingrata a dictatorului care nu poate avea o perceptie corecta asupra realitatii care-l inconjoara si asupra greselilor pe care le face.

Asadar implicarea emotionala si cariera nu fac treaba buna impreuna. Prin implicare emotionala inteleg amorul, prietenia, relatiile familiale, adularea. Dragi angajatori, nu mai apelati la pachete intrucat fie au motivatii imature, fie le este frica de propria individualitate. Iar voi dragi pachetele, nu va ganditi ca daca sunteti mai multi riscul se imparte. Pe cap de impachetat cam tot atat revine!