3 intrebari

3 intrebari

Exista 3 intrebari considerate in mod unanim ca fiind stupide la interviurile de angajare. Nu sunt neaparat de acord cu stupiditatea lor, sunt insa de acord ca pot fi usor si elegant reformulate, astfel incat sa nu sune mereu la fel, ca sa nu mai spun ca pot fi usor ocolite, printr-o abordare un pic mai realista si pragmatica.

Ceea ce incerc astazi este sa demonstrez utilitatea acestor intrebari. Nu in procesul de selectie propriu-zis, ci in acela de autocunoastere cu care ne suntem datori fiecare dintre noi.

Asadar:

1. „Ce calitati si defecte ai? (Enumera cel putin 3!)”

Nu m-as astepta nicicand ca un candidat sa-mi raspunda onest la intrebarea cu pricina. Insa ar fi de-a dreptul tragic pentru cineva sa nu cunoasca raspunsul sincer, intrucat este esential atat in alegerea unei cariere, cat si in viata de zi cu zi.

Care sunt asadar calitatile, acele ingrediente ale personalitatii tale care te sustin, te recomanda, te ajuta sa reusesti? Care sunt defectele, acele piedici, neajunsuri, care iti pot frana drumul spre succes? Daca nu cunosti raspunsul, afla-l!

2. Unde te vezi peste 5 ani?

Intervalul cu pricina deriva probabil dintr-o intrebare post-decembrista care se interesa asupra activitatilor profesionale ale interlocutorilor desfasurate in cincinalul precedent revolutiei (Pentru cei tineri, intrebarea la care fac referire era: „Ce ai facut in ultimii 5 ani?”). Altfel nu-mi explic de ce 5 si nu 10, 16 sau poate 3.

Sunt de acord ca nici asta n-ar trebui intrebat de catre un intervievator. Tu insa, intreaba-te cand si cand!” Unde ma vad daca as pleca din firma la care lucrez acum?” „Unde mi-ar sta bine sa fiu la urmatoarea criza?” „De unde ma vad iesind la pensie?”

Daca raspunsul este: „Habar n-am!”, inseamna probabil ca-ti place sa risti, sa urmezi oportunitatile asa cum apar ele. Nu-i rau! Dar vezi, trebuie sa fii mult mai atent la ceea ce se intampla in jur si mult mai curajos!

Ai mai aflat un lucru important despre tine!

3. „De ce te-ai angaja la noi?”

Stiu ca-i greu sa realizezi asta inainte sa te prezinti la un interviu. Dar odata ce ai vazut sediul, oamenii, mediul, reactiile, este o intrebare pe care chiar trebuie sa ti-o pui! „De ce aici? Ce-mi place?” „De ce nu aici? Ce m-a speriat/ pus pe ganduri/ ingrijorat?” „Ce fel de mediu profesional si organizational mi se potriveste?”

O vorba inteleapta zice ca daca viata iti da lamai, fa limonada! Parafrazand-o reiese ca daca un interviu este exagerat de previzibil, poti afla foarte multe lucruri esentiale in ceea ce te priveste!

Ca tot vorbim despre interviuri, puteti citi aici despre o alta intrebare incuietoare, relativ similara cu prima din prezenta lista: „Ce te diferentiaza de ceilalti candidati?”