Praful de pe fisele de post

Praful de pe fisele de post

In proiectele de consultanta fisele de post sunt printre primele documente analizate. Si de cele mai multe ori fie lipsesc cu desavarsire, fie sunt din vremuri apuse, fie sunt scrise atat de vag, incat devin aproape inexistente.

Si de fiecare data managerii privesc neincrezator cand li se spune ca sunt documente importante. La ce ar putea ajuta o foaie prafuita, invechita, lipsita de utilitate, pe care oricum nu-o citeste nimeni?

Las aici „foloasele” fiselor de post si motivele pentru care trebuie facute cu cap, actualizate periodic si analizate la nevoie. Nu sunt putine, nici de neglijat:

– In primul rand amintesc obligativitatea lor, conform legislatiei in vigoare. Codul Muncii face multiple referiri la fisa postului. Nu am sa le reiau pe toate aici, stiu cat de iubite sunt pasajele din lege, asa ca invoc doar art. 17, alin. 3, lit. d)  care specifica faptul ca angajatului trebuie sa i se comunice la semnarea contractului de munca „functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului.”

– Reprezinta instrumente de lucru esentiale in recrutare si selectie. Este clar ca daca nu avem fise de post (job descriptions) clare, detaliate, actuale, nu avem de unde sti ce fel de candidati cautam.

– Sunt utile atunci cand alegem programele de instruire a angajatilor si traseele acestora de dezvoltare profesionala.

– Constituie baza oricarei discutii in momentul in care apar noi responsabilitati, produse, clienti, activitati care trebuie redistribuite in activitatea unui departament sau a intregii companii.

– Si poate cel mai important: sunt parte integranta a managementului performantei. Nu putem seta indicatori de performanta daca nu stim exact care sunt atributiile si responsabilitatile specifice unui job. Nu putem evalua angajatii daca nu stim exact care le este rolul in companie. Si nu in ultimul rand, nu putem concedia din motive de necorespundere profesionala, daca trio-ul: fisa de post, regulament de ordine interioara, indicatori/ obiective de performanta nu este unul extrem de bine setat si comunicat angajatilor.

Fisa de post reprezinta asadar o radiografie nu doar a jobului in sine ci si a culturii organizationale, a stilului de management practicat, a asteptarilor avute de la angajati.

Desi pot fi cu usurinta gasite intregi colectii de astfel de documente online, metoda copy-paste nu ajuta foarte mult. Bifeaza poate primul punct din lista de mai sus, dar nici acela complet, dupa cum observa la finalul ei.

Stegeti asadar praful de pe fisele de post! Sunt un instrument managerial valoros, o adevarata „mana de fier in manusa de catifea” cum frumos au fost denumite la o conferinta HR recenta.