Despre bone si doamnele de la curatenie

Despre bone si doamnele de la curatenie

Mediatizatul caz al bonei care a maltratat copiii avuti in ingrijire ridica o problema pe care putini o sesizeaza: cum ii angajeaza cei care nu au cunostinte minime de recrutare si selectie pe cei pe care ii primesc in casa lor si le dau un job? Cum se descurca persoanele fizice cu angajarea altor persoane fizice. Uneori, jalnic!

Iata mai jos cateva sfaturi de bun simt pentru unii, pretioase pentru altii:

1. In cazul in care nu vreti sa apelati la o agentie specializata, incercati sa promovati oferta de job pe cat mai multe canale, astfel incat sa gasiti cat mai multi potentiali candidati. Acestea pot fi: ziare locale, site-uri specializate, cercul de prieteni, afise in parcuri.

2. Este preferabil sa nu organizati interviurile acasa, ci intr-un loc public. Nu este cazul sa stie toti necunoscutii unde locuiti!

3. Solicitati-le candidatilor/ candidatelor sa vina la interviu cu actele de identitate si notati-va datele esentiale nume/ prenume, CNP, adresa) ale celor cu care v-ati intalnit. Nu doar ca veti creea perceptia de persoana care detine controlul, dar este mai sigur asa.

4. Puneti multe intrebari, atat cu privire la fostele locuri de munca, cat si cu privire la potentiale situatii care pot aparea si modul in care le-ar rezolva. Multe! Pregati-va dinainte o lista intreaga!

5. Studiati aspectul fizic al candidatilor! O persoana neingrijita este la fel de neatenta si cu curatenia si igiena. Excesul de bijuterii, excesul de fard, excesul de culoare indica de multe ori persoane cu preocupari superficiale, carora nu le pasa de norme, reguli. Nu-s riguroase la curatenie si pot pierde copilul in timp ce isi oglindesc prin vitrine frumusetea propriului chip!

6. Cereti referinte. Cel putin trei persoane de contact. Puneti acestora multe intrebari privitoare la conduita profesionala si personala a persoanei pe care doriti sa o angajati. Incercati sa responsabilizati pe repondenti precizand, de exemplu, ca viitorul angajat va avea grija de copii mici, care necesita ajutor constant si de calitate. O intrebare cheie: „Ati mai angaja respectiva persoana, daca ar exista un context favorabil?” Cereti apoi argumente!

7. Solicitati un set de analize la zi celor de pe lista scurta. Sanatatea este importanta! Eu una as pune ca obligatorie si vizita la un psiholog.

8. In cazul in care v-ati decis sa angajati, semnati cu persoana in cauza un contract individual de munca. Chiar daca sunteti persoana fizica, aveti acest drept. Intradevar cresc costurile (la un salariu de 500 Ron se vor mai adauga probabil inca 300…), dar veti putea responsabiliza nu doar moral ci si legal persoana in cauza.

9. Montati apoi camere de supraveghere! Este mai sigur asa.

10. Dupa ce ati batut palma, nu ezitati sa supravegheati continuu activitatea si sa oferiti feedback, chiar daca este negativ. Multi se tem, mai ales cand vine vorba despre bone, dar tocmai pentru ca este vorba de copii ar trebui mai mult curaj!

Multa grija la cei pe care ii primiti in casa voastra si mult succes! Eu sper ca macar zona de babysitting sa ajunga sa fie legiferata corect si eficient, intrucat prea multe firme au castigat bani din nimic si prea multe nebune ajung sa aiba grija de copii nevinovati, mutilandu-le viitorul.