„Indiferent daca esti cercetator de prim rang, presedinte al consiliului de administratie, patinator olimpic, cand conduci de pe o pozitie de expunere totala, descoperi ca esti autentic. Nu incerci sa castigi pe nimeni de partea ta sau sa-ti aperi punctul de vedere. Nu-ti indulcesti discursul cu remarce glumete banale si nu te inarmezi cu stereotipii invechite. Pur si simplu esti deschis la tot ceea ce se petrece, aceasta inspirandu-i si pe ceilalti sa recurga la o asemenea deschidere. O asemenea vulnerabilitate poate sa aiba un efect foarte puternic si de durata asupra organizatiilor, promovand un simt practic, de colegialitate, respect si decenta. Insa […] o asemenea deschidere nu este material pentru prezentarile PowerPoint sau pentru excercitiile de la seminariile de management. Intelepciunea vulnerabilitatii apare ca un moment eminamente omenesc, care poate sa inspire un simplu zambet sau aplauze entuziaste ori poate sa aiba chiar consecinte spectaculoase […].”
Din „Liderul Receptiv” de Michaell Caroll, aparuta la Editura Pro Editura si Tipografie, Bucuresti 2008.
In continuare autorul da si un exemplu de vulnerabilitate in leadership, pe cel al lui George Washinton. In 1782 acesta a fost nevoit sa participe la o intrunire cu sute de ofiteri razvratiti care pregateau o lovitura militara. In timpul agitatiei generale, fiind nevoit sa citeasca o scrisoare, Washinton si-a scos ochelarii si incercand stangaci sa si-i aseze pe nas a spus:
„Domnilor, trebuie sa ma scuzati, am albit in slujba dumneavoastra si acum constat ca si orbesc.”
Aceasta remarca autentica si spontana, aceasta deschidere totala, a mers la inima participantilor, intrunire incheindu-se in mod surprinzator calm si eficient.
Autenticitatea si vulnerabilitatea, pot fi adaugate listei de aici.