Zece sfaturi pentru cei care isi incep cariera

Zece sfaturi pentru cei care isi incep cariera

Mi-am inceput cariera in conditii economice similare celor actuale (daca nu mai urate…) si mi-am ales un domeniu care nici acum nu stie clar ce vrea. Credeti-ma asadar ca stiu foarte bine cat este de greu sa-ti incepi cariera.

Din propia-mi experienta zic asadar cele ce urmeaza:

1. Stabileste-ti clar centrele de interes. Cu siguranta nu poti vinde, produce si face consultanta, nu poti fi neurochirurg, programator, faiantar sau specialist in marketing. Ai atuuri, abilitati, cunostinte, dar ai si defecte venite din temperament, educatie, alte influente. Descopera acele meserii care ti se potrivesc si fii activ(a) doar in acele domenii.

Chiar daca initial vei accepta posturi nespecializate (agent de asigurari, secretara, operator PC), trebuie sa ai mereu in minte care iti este tinta. Altfel o pierzi.

2. Discuta cu cei din jurul tau, deschide-te. De cele mai multe ori, tinerilor le este rusine sa-si declare dorinta de a se angaja sau sa ceara ajutor de la cei din jur. Poate ca apropierea in timp fata de rebeliunea adolescentina determina acest tip de comportament, dar detasati-va de el si cautati activ ajutorul retelei de cunoscuti, prieteni.

3. Indrazneste! Indrazneste sa visezi, sa speri, sa contactezi oameni necunoscuti si sa le ceri sfatul sau ajutorul, indrazneste sa-ti cunosti limitele si sa le depasesti. Cand aud tineri care vorbesc despre pile, despre cat de corupta este recrutarea, despre dinozaurii care nu-i lasa sa se angajeze imi vine, simbolic, sa-i bat! Exista sanse, exista companii care cauta talent. Dar talentul si indrazneala exista?

4. Pregateste-te de compromisuri. Firmele nu sunt nici biserici, nici ONG-uri. Sunt niste agenti economici. Traisc ca sa faca profit si mor cand nu-l mai fac. Idealismele de tipul: „nu ofera sanse”, „nu ne sprijina”, „noi suntem viitorul” sunt desueste si nerezonabile. Firmele vor oameni cu care sa faca bani. Poti face asta?

5. Pregateste-te de lupta. Langa tine mai sunt multi ca tine. Tineri, talentati, ieftini, capabili. Ascute-ti armele si pregateste-te de batalie.

6. Pregateste-te de sa fii dezamagit(a). Pregateste-te de frustrari, de neajunsuri, de suparari, de situatii paradoxale, de incercari de tot soiul.

7. Pregateste-te sa dezamagesti. Si sa traiesti cu asta.

8. Pregateste-te pentru neprevazut. La un moment dat, pe neasteptate, cineva te va arunca in apa, fara sa-i pese daca stii sau nu sa inoti. Esti pregatit(a) de asta?

9. Fii gata sa pui cariera inainte de orice pentru un timp. Daca vrei sa ai un job, trebuie sa fii gata sa-l pui pe primul plan pentru un timp. Romeo sau Bill Gates?  Lenesul din povestea lui Creanga sau Hercule? Nimic nu se obtine fara sacrificii, iar cariera nu este exclusa de la regula.

10. Disteaza-te. Vei cunoste o multime de oameni, unii ciudati, altii speciali. Vei vedea abordari diferite, vei gasi motive de ras, vei invata, te vei maturiza.

11. (Bonus) Nu iti nega experiente. Mergi la interviuri, trimite CV-uri, contacteaza oameni, accepta provocari, oportunitati. Nu este timp pierdut, este timp castigat.

Daca vi se par prea poetice, o spun pe scurt: gandeste-te ce vrei sa faci, apoi treci la treaba! E imposibil sa nu iasa ceva.