Unde gresesc candidatii?

Unde gresesc candidatii?

De multe ori candidatii se simt discriminati atunci cand isi cauta un job. Cred ca au fost exclusi in mod nejustificat din procesul de selectie, au senzatia ca au fost cei mai buni si totusi nu au primit ceea ce meritau.

Uneori, perceptia lor este justificata. Ca recrutor se intampla sa fii in postura de a alege dintr-un grup de candidati foarte buni pe cel mai bun. Este nedrept, dar doar unul va primi postul. Ceilalti raman pe afara. Alegerea nu poate fi decat subiectiva.

Alteori insa, perceptia lor este deformata. Pentru ca unii candidati se exclud singuri din proces.

Care sunt cele mai frecvente greseli ale acestora?

1. Un CV si/ sau o scrisoare de intentie deplorabile

Desi mi se pare nefiresc, acum cand exista atatea ghiduri pentru redactarea unui CV si a scrisorilor de intentie, multi candidati inca nu stiu sa-si faca o carte de vizita profesionista si sa o adapteze contextului. Nu poti avea un singur CV si aplica la cinci joburi diferite. Asa cum nu poti avea un CV incoerent, incorect gramatical, incomplet si pretinde sa fii invitat la interviu in baza lui.

Drumul de urmat: obiective profesionale bine trasate, CV-uri decente care sa le urmeze, scrisori de intentie originale, care chiar sa faca diferenta.

2. Aplicarile de tip spam

Sunt candidati care aplica la toate joburile care le ies in cale, indiferent daca sunt sau nu potriviti pentru ele.

In momentul in care recrutorii iti stiu deja numele si prenumele, desi nu te-au cunoscut personal, ai o problema. Una grava. Profilul tau profesional a intrat in derizoriu, vei fi cu greu considerat o persoana angajabila.

Ce trebuie facut? O selectie a joburilor la care aplici, cu siguranta ca nu toate iti sunt potrivite sau te-ar motiva.

3. Lipsa de pregatire inainte de interviu

Daca tot pierzi 3-4 ore din viata pentru a merge la interviu, de ce nu pierzi inca 10-15 minute pentru a transforma totul intr-un castig? Atat dureaza sa vizitezi site-ul web de prezentare al firmei la care mergi in vizita, sa recitesti cerintele postului pentru care ai aplicat si sa cauti cu ajutorul Google numele persoanei care te va intervieva.

4. Lipsa de follow-up

Majoritatea candidatilor reclama lipsa de feed-back a recrutorilor. Putini insa sunt cei care se gandesc sa sune sau sa dea un mail prin care sa solicite informatii privitoare la statusul proiectului in care sunt implicati.

5. Lipsa elementului diferentiator

Fiecare dintre noi trebuie sa avem un as profesional in maneca, ceva care sa ne diferentieze de marea masa de candidati intr-un proces de recrutare. Iar interviul este cel mai bun moment sa-l folosim.

Ce anume te poate diferentia? Un anumit tip de proiecte la care altii nu au avut acces, anumite competente/ abilitati profesionale rare in piata, anumite cursuri de pregatire speciale, spre care nu da buzna marea masa. Nu este ceva usor de obtinut, la indemana oricui, tocmai de accea este calea sigura catre succes profesional.

6. Lipsa de autenticitate

Exista candidati care incearca sa se poarte fie dupa o reteta invatata, fie dupa cum cred ei de cuviinta, dar altfel decat sunt in mod real.

Aici intra probabil si o parte dintre cei care au solicitat consultanta in cariera si au ajuns sa fie „dresati”. Rolul unui consultant este acela de a-l ajuta pe candidat sa isi traseze drumul de urmat si modul in care calatoreste. Deci nu sa-i redacteze un CV bun, o scrisoare de intentie ca la carte si mailuri de introducere de succes. Sau sa ii ofere raspunsuri prefabricate la potentialele intrebari. Pentru ca la interviu, personalitatea autentica a unui candidat si cea creata de consultanti se separa adesea precum apa si uleiul.

Lipsa de autenticitate este paguboasa pentru toata lumea. Recrutorii experimentati simt ca si-au pierdut vremea, recrutorii juniori nu inteleg unde au gresit, iar candidatul poate pierde un job pe care l-ar fi castigat fiind el insusi sau poate castiga un job pentru care nu este pregatit in mod autentic.

7. O motivatie precara

Pentru ca aplica fara a selecta in prealabil joburile, multi candidati ajung la interviuri care nu le trezeste niciun interes. Din pacate, oricat de potriviti ar fi pentru joburi ulterioare, lipsa de motivatie te determina ca recruiter sa fii prudent.

8. Lipsa de politete

Sper ca nu trebuie sa definesc politetea. Precizez doar ca o includ aici si pe cea vestimentara. Nu inseamna ca ma astept la perle, palarie sau costum de lana 100%, dar macar niste pantaloni nehartaniti (chiar daca se poarta stilul svaiter), un tricou care sa nu dezvaluie prea mult (valabil pentru ambele categorii de gen) si bijuterii discrete, nu ostentative, cred ca pot spera.

9. Lipsa de intelegere a procesului

Multi candidati nu inteleg cum functioneaza recrutarea si selectia. Pe scurt si pe intelesul tuturor: recrutarea inseamna colectarea cat mai multor profile profesionale potrivite pentru un job si selectia inseamna eliminarea lor progresiva. Adica noi recrutorii strangem cat mai multe CV-uri pentru un post si ne straduim sa ramanem cu 3-4, din care angajatorul alege persoana angajabila.

Ideea este ca, din postura de candidat trebuie sa ajuti recrutorul sa te pastreze, nu sa te elimine din proces. Adica te lupti pe baricade cu mult curaj, arati cea mai buna forma si expresie a ta, intelegi si respecti importanta fiecarei etape.

10. Lipsa de empatie

Exista candidati care, din cauza emotiilor probabil, robotizeaza relatia cu recrutorul. Raspund strict la intrebari fara sa iti dea senzatia de implicare sau peroreaza cate jumatate de ora, fara sa fie atenti la semnalele de neputinta ale celui din fata.

Este greu sa treci peste lipsa de empatie si sa prezinti clientului final, oricare ar fi el, o persoana cu reactii care nu intra in sfera umana. Pana la urma, fiecare job presupune interactiune eficienta cu semenii, colegi, clienti, parteneri, iar aceasta presupune empatie.

Nu includ aici lipsa de „chimie” intre recrutor si candidat. Nu intotdeauna ne simpatizam reciproc cu cei pe care ii intalnim la interviuri. Avem divergente de pareri, stiluri de abordare diferite ale problemelor sau pur si simplu ne suntem antipatici. Se intampla, nu-i un capat de tara. Dar daca un candidat are profilul profesional solicitat si respecta regulile jocului, nu vad de ce ar fi exclus din proces.

Lista ramane, ca de obicei, deschisa.