Noua generatie vine puternic din urma

Noua generatie vine puternic din urma

S-a incheiat Bacalaureatul, examenul care ar trebui sa arunce direct in piata muncii o mare masa de tineri. Si s-a incheiat apoteotic, in deplina concordanta cu provocarile economice si catastrofele naturale prin care trece tara noastra acum. Procentul de promovabilitate este in scadere cu mai mult de 10% fata de anul trecut. Adicatelea, daca tot vorbim despre procente, doar 67,4% din absolventi au trecut examenul.

Probabil, faptul ca profesorii au participat voluntar la acest examen, nefiind platiti in acest an, si-a spus cuvantul. Probabil, cei 25% in minus la salariu au avut si ei un rol. Realitatea este insa ca sistemul educativ este intr-un declin constant si de neoprit.

Dincolo de faptul ca nu poti face educatie cu angajati constant demotivati, nu poti face educatie fara sa investesti in cercetarea in domeniu si nu poti face educatie fara sa gandesti strategic ce anume trebuie sa educi in asa fel incat bugetele alocate acesteia sa se intoarca apoi inzecit in societate.

Iata rezultatele lipsei de interes si de strategie: aproape jumatate din cei educati timp de 12 ani pe banii statului nu prezinta minimum de informatii si abilitati astfel incat sa treaca un examen.  Iar cealalta jumatate este oricum inutila, intrucat nu ai ce sa faci ca si firma cu acesti absolventi, ei neindeplinind minimum de abilitati si informatii necesare in piata muncii.

Ceea ce ma mira cel mai tare este ca insusi cei care ne conduc constata ca sistemul actual de invatamant scoate pe banda rulanta semianalfabeti. Si atat. Ca si cum n-ar fi responsabilitatea lor sa faca din educatie o prioritate. Nu ne trebuie legi, ca avem destule, ne trebuie prioritati si interes in a le urmari! Nu ne trebuie forma, ne trebuie fond! Iar fondul nu se atinge cu vorbe si scripte ci cu fapte.

Noua generatie vine asadar puternic din urma. Eu una ma tem de ea. Foarte tare!