Zilele trecute am supravietuit unei noi controverse in spatiul public: daca religia are sau nu ce cauta in scoala. Discutia era in fond alta, cat de optionala este religia si cine trebuie sa completeze celebra „cerere” adulata in spatiul public autohton. Dar ca orice alt subiect de presa, lucrurile au deviat si au transformat romanii in aparatori agresivi si agasanti ai propriilor opinii conexe subiectului.
Nu vreau sa analizez aici rostul religiei in scoala. S-a discutat deja prea mult, prea agresiv si inutil.
Vreau sa analizez rostul altor materii, a caror absenta ar trebui sa ne ingrijoreze. Dar despre care nu discuta nimeni, nu inflameaza spirite, nu deranjeaza pe nimeni, desi lipsa lor are un impact economic si social direct, vizibil, puternic.
1. Tehnologia informatiei:
Este o materie pe care doar scolile instarite si-o permit. Iar acest lucru se vede, o statistica recenta a UE arata negru pe alb ca suntem un popor analfabet tehnologic, in ciuda faptului ca industria IT a ajuns pe locul 4 ca pondere in PIB.
Iar in scolile instarite, Tehnologia Informatiei inseamna un soi de alfabetizare in ale utilizarii computerului. Doar scolile elitiste isi permit sa introduca in curricula notiuni de baza in limbaje de programare sau baze de date.
Va inchipuiti cum ar arata IT-ul romanesc daca in ultimii 25 de ani toti elevii ar fi avut optiunea unui cerc de informatica, o ora pe saptamana? Daca Ministerul Educatiei ar fi finantat si pregatirea unor astfel de profesori? Daca s-ar fi investit real in laboratoare de informatica, aplicatii software, proiecte educative?
2. Comunicare si relationare:
Cea mai grea parte a vietii nostre este aceea de a comunica cu cei din jur. De a transmite exact ceea ce avem de transmis, de a intelege corect mesajele primite, de a contracara elegant si eficient negatiile, de a adapta mesajul tipului de receptor caruia ii este dedicat. Orice activitate umana presupune comunicare: de la a relationa cu apropiatii, pana la a lucra intr-o echipa la locul de munca.
Din pacate in actualul context social si economic, situatia a devenit potrivnica pentru comunicare. Parintii sunt mai mult absenti din viata timpurie a copiilor, tehnologia tinde sa ia locul relationarii directe si aceste impedimente se simt acut.
Vestea buna este ca a comunica si a relationa eficient se invata. Iar resursa umana ar deveni mult mai valoroasa si mai productiva, daca ar sti cum sa-si dezvolte si manifeste corect aceasta latura importanta.
3. Notiuni elementare despre cariera:
Cariera nu este un dat divin, ea se construieste pas cu pas, inca din primii ani de scoala. A lasa la voia intamplarii modalitatea prin care ne vom castiga existenta o viata intreaga, genereaza pe banda rulanta generatii de asistati sociali. Pentru ca li se pare prea departe in timp motivatia de a invata, pentru ca nu isi cauta activ menirea profesionala, pentru ca nu inteleg ca scoala pregateste in primul rand pentru viata profesionala.
Sa nu credeti ca nu ar fi materie de studiat pentru cel putin 8 ani de scoala. Cursul poate include familiarizarea cu numeroasele meserii si contexte profesionale, diverse proiecte specifice fiecareia, actualizarea CV-ului si a scrisorii de intentie, simulari de interviu sau de centre de evaluare si multe altele.
4. Educatie sexuala:
Da stiu, este o materie controversata fara prea multi suporteri. Dar oricat de controversata ar parea, numarul mamelor adolescente este intr-o crestere exploziva. Acest lucru genereaza atat presiune sociala cat si financiara, cumva societatea va trebui sa suporte nasterea si cresterea unor copii ai caror parinti nu au nici macar studii medii finalizate si sa acorde ajutor social celor care cu greu isi vor gasi drumul in cariera.
Singura cale pentru a tine sub control fenomenul, global de altfel, este educatia. Facuta corect, sustinut, intelept, incepand cu varsta potrivita. Poate nu ca materie in sine, nu ar fi atat de multe de spus, dar ca preocupare reala.
Pudibonderia exagerata, intr-o societate in suntem asaltati pe toate caile de imagini sexuale, este ipocrita si periculoasa. Sexul vinde repede, mult si orice: masini, filme, carti, haine, audienta la TV. Dar spune-i romanului de educatie sexuala, ca se inflameaza mintenas!
Ma opresc aici, dar lista ramane deschisa.