Libera exprimare la (unii) angajati

Libera exprimare la (unii) angajati

Aparut ieri pe fluxul de stiri de la realitatea.net:

„Un tribunal din Marea Britanie a dat castig de cauza companiei Apple care concediase un angajat pentru comentarii negative la adresa angajatorului, postate pe Facebook.

Dupa publicarea mesajelor injurioase, fostul salariat al unui magazin Apple din Anglia a avut ghinionul sa fie parat de unul dintre colegii de serviciu, iar seful magazinului n-a mai stat pe ganduri si l-a dat afara pe contestatar pentru „abateri disciplinare”.

Acesta s-a considerat nedreptatit de decizia managerului si a dat in judecata compania IT, invocand caracterul privat al comunicarii pe Facebook.

Din pacate, nu a reusit sa-i convinga pe judecatori, care au considerat ca prejudiciile de imagine aduse angajatorului au fost cat se poate de publice.

Tribunalul a considerat indreptatita politica de social media a Apple care le interzice angajatilor sai „orice comentariu cu privire la produsele Apple si orice mentiune critica referitoare la brand”, potrivit site-ului cnet.com.

Fostul angajat al Apple a invocat in apararea sa dreptul la libera exprimare, insa compania a reusit sa-si impuna punctul de vedere conform caruia are dreptul sa limiteze libertatea de exprimare a angajatilor pentru a-si proteja reputatia comerciala, esentiala in afaceri.”

Libera exprimare, atunci cand esti angajat, ar trebui sa fie cenzurata de bunul simt din dotare si de ceva pragmatism. Ce a castigat angajatul cu pricina, in afara de ceva nefericita notorietate? Nimic… Ce a pierdut? Jobul si sansa unei cariere mai bune, cel putin in comunitatea in care activeaza acum. Cine ar angaja un stupid cu gura mare, care are tupeul sa dea pe altii in judecata pentru a-si acoperi propriile greseli? Nimeni sanatos la cap!

Aviz celor care cred ca aceasta este libera exprimare! Si aviz companiilor expuse, care ar trebui sa introduca prin regulamentele interne prevederi care sa limiteze astfel de porniri.